2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Egyéb | Új módszerrel oktatná a szlovák nyelvet egy fiatal pedagógus
Bakos Adrienn szerint fontos a játékosság

Új módszerrel oktatná a szlovák nyelvet egy fiatal pedagógus

A dunaszerdahelyi Bakos Adrienn angol–szlovák szakos pedagógusként úgy látja, nem elég hatékony a szlováknyelv-oktatás a magyar iskolákban. Új módszert dolgozott ki, mert úgy látja, a jelenlegi oktatás mellett sok gyerekben alakul ki nyelvi gátlás, ami később, felnőttkorában is kíséri.

Bakos Adrienn az egyetem elvégzése után görögországi tanulmányúton vett részt, ahol brit tanárokból mutatták meg a résztvevőknek, hogyan lehet az angol nyelvet úgy tanítani, hogy a diák érdeklődését felkeltsék és fenn is tartsák. Adrienn úgy döntött, megpróbálja a szlovák nyelv tanításánál is alkalmazni ezt a módszert. „Sok embert ismerek, akiket zavar hiányos szlováknyelv-tudása. Egészen más a helyzet az angollal, amire idegen nyelvként tekintenek a diákok, ezért nincs megfelelési kényszerük, ami blokkolja a kommunikációt” – mondta Adrienn.

Ez a módszer abban különbözik a régitől, hogy nem a szlovák szavak bemagolására helyezi a hangsúly, inkább a gyakorlatra és mindennapi szituációkra összpontosít. A gyerekek megtanulnak például szlovákul fagyit kérni. Megtanulják elmondani, kik ők, honnan jöttek és kivel vannak – arra az esetre, ha például eltévednének vagy elvesznének. A játékos módszer, a gyakorlati nyelvtudásra összpontosító, logikán alapuló módszer a felnőtteknél is hatékonynak bizonyult.

„Úgy döntöttem, nyelvkönyvet írok az elsősöknek. Tizenkét témakört dolgoztam fel, tizenkét mesével, tele interaktív játékokkal, amelyek arra motiválják a gyerekeket, hogy többször is meghallgassák, esetleg elolvassák őket. Ez a tankönyv nem minisztériumi megrendelésre készül, de mindenben tartottam magam az oktatásügyi minisztérium irányelveihez. A nyelvkönyv már elkészült, most a hozzá tartozó módszertani könyvön dolgozom. A kiadás költségeit önerőből fedezzük. Dudek Henrietta illusztrátor – akinek szintén szívügye ez a tanítási módszer – is jelképes összegért dolgozik. Egyelőre ötszáz példány kiadására van pénzünk, de nagyon bízom benne, hogy sikerül összehozni az ezer példány kiadásához szükséges összeget” – nyilatkozta Bakos Adrienn.  (új szó, k)

www.szlovakuljatekosan.sk

Ezt olvasta már?

Vekerdy Tamás: Hagyjuk gyerekként élni a gyereket

A világszerte ismert és elismert magyar pszichológus mindent tud a gyerekekről. Vagy legalábbis azt, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.