2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Egyéb | 500 éves tudósfészbúk: elkészítették a középkori diplomások „közösségi hálóját”
Luther és Erasmus

500 éves tudósfészbúk: elkészítették a középkori diplomások „közösségi hálóját”

Közel 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német–svájci kutatócsoport, emellett feltérképezte a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is.

Több mint tíz éve gyűjti és digitalizálja a Berni Egyetem és a német giesseni Justus Liebig Egyetem kutatócsoportja a középkor tanult embereinek életútjáról szóló adatokat. A Német Akadémiai Adattár (RAG) az egész értelmiségi társadalmat feltérképezte, ezzel mintha a LinkedIn szakmai közösségi portál középkori előképét dolgozták volna ki:

láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségek életére is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton.

A projekt részeként elkészült nyilvános online adatbank megmutatja, hogy ki melyik egyetemre járt, utazásai során kivel találkozott, honnan kaphatott inspirációt.

A kutatók nagyjából 60 ezer ember életútját követték, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szereztek.

Az adatbank származási helyük, szakirányuk és egyetemeik alapján is csoportosíthatja őket, megrajzolhatja utazásaik térképet és kapcsolati hálójukat.

Az adatbank a mai Svájc területén élő egykori személyiségek, köztük Kálvin János életútját is felöleli, ők ugyanis nagyrészt más országokban tanultak, mivel az első svájci egyetem csak 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.