2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Kitekintő | Erdély | Az Európai Bírósághoz fordulnak a román érettségi miatt az erdélyi magyar diákok
(Fotó: Szekelyfold.ma)

Az Európai Bírósághoz fordulnak a román érettségi miatt az erdélyi magyar diákok

Az erdélyi és székelyföldi diákoknak román nyelvből ugyanolyan szintű érettségit kell tenniük, mint a román anyanyelvű diákoknak. A magyar tanulók emiatt ezrével buknak meg az érettségi vizsgán.

A jelentkezők harmada megbukott az idei érettségin Romániában, eredményességben a székely megyék messze az országos átlag alatt, a sor végén kullognak – írták az erdélyi lapok.
Országos összesítés szerint a jelentkezők 67,2 százaléka érte el a sikeres érettségihez szükséges hatos átlagot (1-től 10-ig tartó osztályozás mellett), és ez az elmúlt öt év legrosszabb érettségi eredménye.
A legtöbb sikeres érettségiző Bukarestben volt (80,94 százalék), a székelyföldi megyék a rangsor vége felé találhatók. Hargita megyében a diákok 50,3 százaléka ment át a vizsgán. Maros megyében a vizsgázók 60,8 százaléka, Kovászna megyében 58,4 százaléka tett le sikeres érettségit. Hargita megye öt szaklíceumában valamennyi érettségiző megbukott.
Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: a legtöbb sikertelenül vizsgázó Kovászna megyében csak egy tantárgyból, román nyelv és irodalomból bukott meg. Háromszéken, Kovászna megyében 1147 érettségiző vett részt a vizsgasorozaton, közülük 670-nek sikerült az érettségije. Maros megyében 3488-an jelentkeztek érettségi vizsgára, közülük 3332-en jelentek meg, és 2028 diáknak sikerült átmennie.
A romániai oktatási rendszerben a magyar iskolákban tanuló fiatalok számára is ugyanazok a vizsgakövetelmények román nyelvből és irodalomból az érettségin, mint a román anyanyelvűek számára. Az oktatási tárca elkezdte a differenciált román nyelvoktatás bevezetését, de ez a folyamat csak a hatodik osztályig jutott el.
A Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet korábban arra biztatta a román nyelvből sikertelenül érettségiző fiatalokat, hogy nyújtsanak be panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán a diszkriminatív érettségi vizsgarendszer miatt. Tavaly több végzős élt ezzel a lehetőséggel, és idén márciusban hat fiatal kapott értesítést arról, hogy ügyüket a strasbourgi bíróság befogadta.
Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) júniusban olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely a nyolcadik osztály elvégzése utáni képességvizsgán és az érettségin is eltörölné a román nyelv és irodalom vizsgát a kisebbségi nyelveken tanuló diákok számára. A javaslattal sem az RMDSZ, sem a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) nem értett egyet. (MTI)

Ezt olvasta már?

Törvény szabályozza a kisebbségi tannyelvű osztályok nyitását Romániában

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő azt a törvényt, amelynek értelmében a megszabott létszámnál kevesebb tanulóval …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.