2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Egyéb | A miniszter azt akarja, hogy a pedagógusok fizetése elérje az OECD-országok átlagát
Martina Lubyová oktatási miniszter

A miniszter azt akarja, hogy a pedagógusok fizetése elérje az OECD-országok átlagát

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter azt akarja, hogy a pedagógusok és a pedagógiai szakdolgozók fizetése elérje az OECD-országok átlagát. Ezt azután mondta, hogy a parlament jóváhagyta a pályakezdő pedagógusok bérének emelését.

„Remélem, ez a változás motiválni fogja a fiatalokat, hogy az oktatásügyben dolgozzanak. A felmérések eredményei azt mutatják ugyanis, hogy éppen az alacsony pedagógusbérek miatt nem választják a fiatalok a pedagóguspályát” – mondta Lubyová, és hozzátette, folytatódik a nevelés és oktatás fejlesztésére irányuló nemzeti program, és lépéseket tesznek, hogy a tanítók fizetése elérje az OECD-országok átlagát.

A pedagógusok alapbérének összege a szakképesítéstől és a szakvizsgáktól függ. Ez az összeg minden ledolgozott év után emelkedik. Ezen kívül bérkiegészítésre is jogosultak a pedagógusok (Például vezetői, osztályfőnöki vagy a továbbképzésekkel szerzett kreditek után járó pótlék). A pályakezdő pedagógus az adaptációs képzés befejezése után automatikusan magasabb fizetési osztályba lép. „A törvénymódosítás lehetővé teszi a bérek jelentősebb emelését, emellett szem előtt tartja azt az elvet, hogy a régebben a pályán lévő tanítók fizetése magasabb legyen a fiatalokénál – közölte az oktatásügyi tárca.

Lubyová a közösségi hálón közzétett videójában közölte, hogy a pedagógiai dolgozók illetménye néhány éve folyamatosan emelkedik. Példaként a pályakezdő óvónők bruttó bérét említette. „2015-ben 475 euró volt a fizetésük, 2019. január 1-jén 612 euróra emelkedett, 2019. szeptember elsejétől pedig 671 euró lesz. 2020-ban 738 euróra emelkedik a bruttó bér, és ha az óvónő abszolválja az adaptációs képzést, 819 euró lesz az alapfizetése” – jegyezte meg Lubyová.

A másik példa az alap- és középiskolai pedagógusok fizetése. „2015-ben 589 euró volt a kezdő fizetés. 2019. január 1-jével 759-re emelkedett, 2019. Szeptember 1-jétől 831 euró lesz, 2020-tól pedig 915 euróra emelkedik. Az adaptációs képzés elvégzése után, ami hat hónaptól két évig tarthat, 1001 euró bruttó fizetést kaphat a fiatal pedagógus” – közölte az oktatásügyi miniszter.

„Úgy véljük, a pályakezdő pedagógusok bérének jelentős emelése, azzal együtt, hogy általánosan 38 százalékkal emelkednek a fizetések az oktatásügyben 2016 szeptembere és 2020 januárja között, jelentősen hozzájárul a tanítók életszínvonalának emelkedéséhez, és újra vonzó lesz a pedagóguspálya” – tette hozzá Lubyová. (km)

Ezt olvasta már?

Vekerdy Tamás: Hagyjuk gyerekként élni a gyereket

A világszerte ismert és elismert magyar pszichológus mindent tud a gyerekekről. Vagy legalábbis azt, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.