2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Egyéb | Emelkedik a pályakezdő pedagógusok bére

Emelkedik a pályakezdő pedagógusok bére

Szeptembertől emelkedik a pályakezdő pedagógusok fizetése. A béremelést egy törvénymódosítás teszi lehetővé, SNS által javasolt módosítást jóváhagyta a parlament.

Szeptember 1-jétől 9,5 százalékkal emelkednek a bértarifák, az emelés összege a szakmai gyakorlat időtartamától függően emelkedik. Az 1-8 éve a pályán lévő pedagógusok bére 0,25 százalékkal, a 9-40 éve tanítóké pedig 0,5 százalékkal emelkedik.

A béremelés például a pályakezdő pedagógusoknak és az osztályfőnököknek járó pótlékokban, illetve a túlórapótlékban is megmutatkozik.

Az SNS a pályájuk elején lévő főiskolai oktatók és kutatók bérének emelését is javasolta.

Szeptember elsejétől a 8,7 százalékkal emelkedik a főiskolai oktatók, valamint a fejlesztés és a kutatás területén tevékenykedő alkalmazottak bére. A következő lépésben, 15 év szakmai gyakorlat után átlagosan 2 százalékkal, 32 év után pedig átlagosan 3 százalékkal emelkedik a fizetésük. Emelkednek a doktori ösztöndíjak is, mégpedig 8,7 százalékkal.

A javaslat egyértelműen meghatározza, hogy a törvényben foglaltak szerint kell eljárni a megszabott időszakban. 2020. január 1-jétől új jogi rendelkezés várható, amely előirányozza az új bértarifákat, „mivel a kollektív megállapodás alapján a valorizáció 10 százalékának összegét a magasabb alapbérből számítják ki. (km)

Ezt olvasta már?

Vekerdy Tamás: Hagyjuk gyerekként élni a gyereket

A világszerte ismert és elismert magyar pszichológus mindent tud a gyerekekről. Vagy legalábbis azt, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.