2019. május 22.,szerda
Címlap | Egyéb | Betiltják Ausztriában a fejkendőt az alapiskolákban

Betiltják Ausztriában a fejkendőt az alapiskolákban

Az osztrák parlament betiltotta az alapiskolákban az olyan fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.
A tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak, e rendelet nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban azt mondta, a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, de a kipa viselése vallási szokás.
Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük. A kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oktatási szóvivője, Wendelin Mölzer azt hangsúlyozta, hogy a fejkendő viselésének betiltása része a politikai iszlám elleni küzdelemnek.
A korábbi oktatási miniszter, a szociáldemokrata Sonja Hammerschmid (SPÖ) úgy vélekedett, hogy a fejkendőviselési tilalom nem vezet eredményre, ugyanis a lányok iskola után hordani fogják a kendőt. Észszerűbb volna, ha pszichológusokat, szociális munkásokat, integrációs szakembereket és német nyelvtanárokat alkalmaznának az integráció elősegítésére. Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) képviselője, Irmgard Griss szerint nem egyértelmű, hogy a muszlim lányokat a fejkendő viselése akadályozná a tanulásban. A JETZT (Most) baloldai populista párt oktatási szóvivője, Stephanie Cox szerint az iskoláknak vallásmenteseknek kellene lenniük.
(MTI)

Ezt olvasta már?

Tüntettek a pedagógustörvény ellen 

A parlament előtt tüntettek csütörtökön a pedagógusok, az akciót a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.