2019. augusztus 21.,szerda
Címlap | Hírek | Esemény | Ma és csütörtökön tartják a középiskolai felvételiket
TASR-felvétel

Ma és csütörtökön tartják a középiskolai felvételiket

A tanév végén 38 700 kilencedikes hagyja el az alapiskolákat, emellett az 5. osztályosok is felvételizhetnek a nyolcéves gimnáziumokba – tájékoztatott az oktatási minisztérium.
A középiskolák 54 000 diákot tudnának felvenni, ebből nyolcéves gimnáziumi tanulmányokra 2600 diákot. A legtöbb gyerek szakközépiskolában vagy gimnáziumban szeretne továbbtanulni, ezután következnek a kereskedelmi akadémiák, a műszaki és az egészségügyi szakközépiskolák. A duális képzés keretében, vagyis a majdani munkáltatóval együttműködve a szakközépiskolák egyelőre 5000 helyet kínálnak a következő tanévre.
Minden diáknak felvételiznie kell, aki érettségivel végződő szakiskolát vagy gimnáziumot választ, a legtöbb iskola szlovák nyelvből és matematikából méri fel a jelentkező tudását, de az intézmény szakirányának megfelelően fizikából, kémiából, biológiából és idegen nyelvekből is lehet felvételiztetni.
Felvételi vizsga nélkül azokat a diákokat lehet felvenni, akik az idei Tesztelés 9 országos felmérőn legalább 90 százalékos eredményt értek el minden tantárgyból. Erről az iskola igazgatója dönt, aki a diák felvételénél figyelembe veheti a diákolimpiászokon vagy az iskola szakirányának megfelelő országos versenyeken való részvételt. A felvételik eredményeit minden iskolának három napon belül közzé kell tennie, a sikertelenül próbálkozó diákok pótfelvételire mehetnek, erre újból jelentkezniük kell. „A pótfelvételi kiírásáról június 6-ig kell dönteniük az iskoláknak, és június 18-án kell megtartani” – közölte az oktatásügyi minisztérium.
TASR

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.