2019. május 22.,szerda
Címlap | Hírek | Esemény | Népviseletben az iskolapadban
Az érsekújvári Pázmány gimnázium felvétele

Népviseletben az iskolapadban

Április 24-én, a népviselet napján rendhagyó eseményre került sor az Érsekújvári Pázmány gimnáziumban, az iskola beszámolója az akcióról.

„Számos felhívásnak teszünk eleget a tanévben az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban. Ha kell, jövünk kékben, hogy szolidárisak legyünk az autistákkal, viselünk felemás zoknit, hogy támogassuk a Down-kórosokat, feketében gyászoljuk Comenius születésnapján a hazai iskolaügyet.
De hagyományaink mindennél fontosabbak. Így örömmel csatlakoztunk a Múltunk a jelenben kezdeményezéshez. Április 24-én, a népviselet napján hagyományos viseletben ültünk az iskolapadban. Élveztük, hogy pörögnek a szoknyák, dobognak a csizmák, repülnek a pántlikák. Régiónk népviseletét saját babakiállításunk is bemutatta, és olyan tájszavakkal is gazdagodott a szókincsünk, mint ubony, kaci, lajbi, fíkető, ketíny.
Sok diákunk táncol a környező falvak néptánccsoportjaiban, illetve foglalkozik népdalénekléssel, így nekik nem volt gond kiválasztani a megfelelő ruhadarabot. Akinek pedig nincs saját népviselete, legalább egy-egy kalocsai mintás pólóval, nyakkendővel, karkötővel próbálta megmutatni, mennyire büszke sokszínű és látványos örökségünkre.”
Benkő Timea

Ezt olvasta már?

Kezdődik a Csengő Énekszó

Ma kezdődik a Csengő Énekszó fesztivál, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok 17. országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.