2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Hírek | Tüntettek a pedagógustörvény ellen 
Martina Lubyová oktatási miniszter

Tüntettek a pedagógustörvény ellen 

A parlament előtt tüntettek csütörtökön a pedagógusok, az akciót a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és a Szlovák Pedagógusi Kamara (SKU) szervezte. A tiltakozók arra akarták felszólítani a parlamenti képviselőket, ne fogadják el újra az oktatási tárca által beterjesztett, a pedagógusokról szóló törvényt, melyet Andrej Kiska államfő megvétózott. A tüntetésen néhány tucat tanár vett részt, akik a Szabadság térről a parlament elé vonultak.

A tüntetők szerint a törvény ellentétes a tanárok érdekeivel, és nem felel meg a kormányprogramban foglaltaknak. „Az eddigi kreditrendszer helyett olyan képzési rendszerre lenne szükség, amely garantálná a színvonal emelését. Ehelyett csak a jelenlegi rendszert módosítják, amellyel elégedetlenek a tanárok, a szakértők és a pénzügyminisztérium elemzői is” – áll az ISU és az SKU közös nyilatkozatában. Hozzáteszik: a törvény közvetlenül diszkriminálja és gátolja egyes pedagógusok szakmai előmenetelét, például az óvodai alkalmazottakét, a nevelőkét, a tanársegédekét és a külföldi lektorokét. A tüntetők szerint az igazgatók és az iskolafenntartók továbbra is érinthetetlenek maradnak. „Az igazgatók és a vezető alkalmazottak értékelését, amely a demokrácia és a kölcsönösség biztosítéka lett volna, kivették a törvényből. Sőt, a törvény még bővíti is az igazgatók hatáskörét” – olvasható a nyilatkozatban. Ha a képviselők megtörik az elnöki vétót és ismét elfogadják a jogszabályt, további tiltakozó megmozdulásokat helyezünk kilátásba – mondta Vladimír Crmoman, az ISU tagja.

Martina Lubyová oktatási miniszter a csütörtöki tüntetéssel kapcsolatban elmondta: több mint két évig dolgoztak a törvény előkészítésén és meghosszabbították a határidőket is, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. „Nagyon sok területen előrelépést hoz ez a törvény, nem rontja egyetlen pedagógus helyzetét sem” – tette hozzá. (k)

Ezt olvasta már?

Vekerdy Tamás: Hagyjuk gyerekként élni a gyereket

A világszerte ismert és elismert magyar pszichológus mindent tud a gyerekekről. Vagy legalábbis azt, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.