2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Hírek | Elfogadta a parlament a pedagógustörvényt, eltörlik a kreditrendszert 
A parlament megtörte az elnöki vétót

Elfogadta a parlament a pedagógustörvényt, eltörlik a kreditrendszert 

A parlament ma megtörte az elnök vétóját, és eredeti változatában szavazta meg a pedagógusokról és szakdolgozókról szóló törvényt. Ennek értelmében eltörlik a kreditrendszert, helyette fokozatosan bevezetik a szakmai fejlődésért járó díjat.
A szakmai fejlődésre vonatkozó, szeptember 1. után megszerzett bónusz a törvénymódosítás értelmében hét évig marad érvényben. Olyan pedagógusok és szakdolgozók kaphatják meg, akik továbbképzésen vesznek részt, nyelvvizsgát tesznek vagy specializált képesítést szereznek. Lehetőség lesz arra, hogy a bérkiegészítést az innovatív továbbképzés abszolválása után is megkapják a pedagógusok. „A szakszervezet által javasolt változtatások a tanárok és a szakdolgozók javát szolgálják, és garantálják, hogy az új rendszerben ne legyen 12 százalékos pótlékcsökkenés” – közölte az oktatási tárca.
Martina Lubyová oktatási miniszter (SNS) közölte, a pedagógustörvény módosításának célja az oktatás színvonalának emelése. Hozzátette, szerinte nem kell attól tartaniuk a pedagógusoknak, hogy az új rendszer bevezetésével rosszul járnak anyagilag.
A törvény szabályozza például a pedagógusok és a szakdolgozók munkaviszonyát, amely annak a tanévnek a végéig jár le, amelyben az érintett betölti a 65. életévét. „Az iskolaigazgatók munkaviszonya a mandátum lejártával ér véget, abban az évben, amikor az illető eléri a 65 éves kort” – áll a dokumentumban. A munkáltató legfeljebb egy évvel hosszabbíthatja meg a munkaszerződést.
Egyebek között a munkahelyi szocio-patológiás jelenségekkel szemben is véd az új törvény, bevezeti az etikai kódexet, szabályozza az oktatási és szakmai munka professzionalizálását, valamint az iskolák és az oktatási intézmények igényeihez igazítja a továbbképzéseket. Új kategóriával, a szakdolgozók karriertanácsadójával bővül a dokumentum, valamint csökkenti bizonyos alkalmazottak leterheltségét. (k)

Ezt olvasta már?

Tüntettek a pedagógustörvény ellen 

A parlament előtt tüntettek csütörtökön a pedagógusok, az akciót a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.