2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Kitekintő | Fegyverrel a katedrán: Floridában pisztolyt adnak a pedagógusnak
A parklandi ámokfutás után a diákok átlátszó táskákkal jártak iskolába (TASR/AP-felvétel)

Fegyverrel a katedrán: Floridában pisztolyt adnak a pedagógusnak

Floridában elfogadták a tanárok iskolai fegyverviselésének engedélyezését. A képviselőház két napig tartó vita után 65:47 arányban voksolt a törvény mellett. A tankerületek ezután részt vehetnek az „oltalmazó” programban, amely fegyverekkel látja el a tanárokat. A részvétel önkéntes, a tanároknak 144 órás kiképzésen (lőgyakorlaton) kell részt venniük és vizsgát tenniük.
A demokrata képviselők többsége nemmel szavazott, szerintük

az iskolában lévő fegyverek veszélynek teszik ki a gyerekeket, növelik a téves fegyverhasználat veszélyét, és az előítéletek miatt növelhetik az afroamerikai diákok elleni erőszakot. Emellett a helyszínre kiérkező rendőrök a nagy káoszban összetéveszthetik az önvédelemből fegyvert használó tanárt a támadóval.

Floridában tavaly február óta erősödött fel a tanárok felfegyverzését követelők mozgalma. Parkland városka egyik középiskolájában ugyanis 2018 februárjában az iskola egyik volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz lövöldözni kezdett és 17 diákot és tanárt megölt. Az ámokfutásnak további 17 sebesültje volt.
Donald Trump amerikai elnök akkor azzal érvelt, hogy ha a tanároknak lett volna fegyverük, jobban meg tudták volna védeni magukat és a diákokat. A pedagógus szakszervezetek azonban ellenezték a tanárok felfegyverzését, és néhány népesebb floridai megye iskolaszékei leszavazták iskoláik oltalmazó programban való részvételét. A biztonsági feladatokat inkább kiképzett rendőrökre hagyják.
A parklandi lövöldözés után a floridai törvényhozás már elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében minden oktatási intézmény köteles legalább egy felfegyverzett munkatársat vagy rendőrt foglalkoztatni.
Amerikai sajtójelentések szerint Florida 67 megyéjéből 40-ben már jelentkeztek tanárok és iskolai alkalmazottak, hogy részt vegyenek a 144 órás kiképzésen. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.