2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Egyéb | Tanítani fog a francia elnökfeleség
TASR-felvétel

Tanítani fog a francia elnökfeleség

First lady a katedrán. Brigitte Macron, a francia államfő francia szakos végzettségű felesége szeptemberben felnőttiskolát nyit Párizs egyik hátrányos helyzetű elővárosában, Clichy-sous-Bois-ban, ahol maga is tart majd időnként órákat. A projektet az LVMH divatcég finanszírozza.
A francia elnök 66 éves felesége 2015-ig gimnáziumi franciatanárként dolgozott. A tanítást akkor hagyta abba, amikor férje, Emmanuel Macron gazdasági miniszter lett. A francia first lady férje két évvel ezelőtti megválasztása óta keresi azt a missziót, amellyel elnökfeleségként példát mutathat.
Brigitte Macron két felnőttiskolát kíván létrehozni 25 évnél idősebb, képzetlen munkanélkülieknek, számukat több mint 300 ezerre becsülik Franciaországban.
A részletes tanterv kidolgozására létrehozott egy 15 fős pedagógiai testületet, amelynek ő a vezetője. Ebben helyet kaptak a párizsi elővárosok polgármesterei, továbbá Thierry Marx, Michelin-csillagos éttermek séfje és Ben-J rapper is, valamennyien évek óta elkötelezetten küzdenek az iskolai leszakadás ellen.
Az iskolában francia-, matematika- és angolórákat adnak, a kilenc hónapig tartó képzésben a diákok megtanulnak életrajzot írni és számos olyan dolgot, amely munkához segítheti őket. Sportolók, művészek és közéleti emberek is tartanak majd nekik egy-egy órát,

Brigitte Macron havonta legalább egy franciairodalom-órát maga tart meg, de nem lesz ismét teljes állású tanár.

Az első iskola Clichy-sous-Bois-ban nyílik szeptemberben, a megvásárolt épületben már folyik a tantermek kialakítása. Az elnök felesége a második intézményt a dél-franciaországi Valence egyik elővárosában tervezi megnyitni. A projektet teljes egészében az LVMH luxuscég finanszírozza.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.