2019. augusztus 21.,szerda
Címlap | Egyéb | Jövőre is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram

Jövőre is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram

Az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az Európai Unió összesen 250 millió eurós programjának köszönhetően, amely az egészséges táplálkozást segíti.
A 2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre.

Szlovákiának a program keretében 2,115 millió euró lesz kifizetve gyümölcsre és zöldségre, iskolatejre pedig 1,011 millió euró.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval, az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg.
A program keretében gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.
A gyermekeknek kiosztott termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat.
A tavalyi tanévben 20 millió gyermekhez jutott el szerte az unióban a támogatás. Mintegy 159 ezer iskola vett részt a kezdeményezésben, 178 millió liter tejet és több mint 255 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak az iskolákba. (mti, tasr)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.