2019. augusztus 21.,szerda
Címlap | Hírek | Esemény | Pedagógus életpálya díj Forró Lászlónak
Új Szó-képarchívum

Pedagógus életpálya díj Forró Lászlónak

Negyven éve áll a katedrán az érsekújvári Forró László, a Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia pedagógusa, aki két évtizede az elektronikai tantárgybizottság elnöke.

Pedagógus életpálya díjjal jutalmazták a hivatását önfeláldozóan végző, a leendő pedagóguskollégák felkészítését is vállaló Forró Lászlót a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének jubileumi konferenciáján Rozsnyón. Pedagógiai és közösségi munkáját, alkotótevékenységét, kutatómunkáját értékelte a pedagógusszövetség.

Honnan indult, melyek a mindent meghatározó alma materek az életében?
Az érsekújvári magyar tannyelvű alapiskola elvégzése után a szülővárosomban maradtam és a magyar gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat. Ezt követően a Prágai Műszaki Egyetem Elektrotechnikai Tanszékén diplomáztam, de ezzel csaknem egyidejűleg megszereztem az egyetemen a pedagógiai képesítést a szaktantárgyak oktatására. Az ipari iskolába 1978-ban kerültem szaktanárként, elektrotechnikát oktatva. Az első években az érsekújvári intézményben, valamint az iskola párkányi kihelyezett részlegén nappali és esti tagozaton oktattam a diákokat. 1981-ben lettem először osztályfőnök az iskola magyar tagozatán, és elsősorban magyar diákokat oktattam. Az 1980-s évektől már tagja voltam az érettségiztető bizottságoknak, később érettségi elnöki megbízást kaptam a kassai és a komáromi ipari iskolában.

Számos alkalommal találkoztunk az érsekújvári ipariban. Mindig oldott, felszabadult alkotói légkört tapasztaltunk az iskolában, óriási lendületet adott a diákoknak, minden sikernek együtt örültek…
Több diákom később Prágában folytatta tanulmányait, lehetséges, hogy valamit megéreztek abból a prágai szellemiségből, a szakma iránti elhivatottságból. A szakmai oktatás terén nagy hangsúlyt helyeztem az elméleti és a gyakorlati oktatás összehangolására. Ezeket a tapasztalataimat igyekeztem írásban is összefoglalni, hogy a diákjaimat amolyan belső használatú szakmai kézikönyvként segítse a további fejlődésben. Nagy öröm számomra, amikor évek múltán is jelentkeznek, beszámolnak a sikereikről. Összetartó osztályaim vannak, a mai napig részt veszek az érettségi találkozókon, amelyeket hajnalig tartó beszélgetések követnek.

Az Ön nevéhez fűződik az 1990-ben megalakított Jedlik Ányos Alapítvány, melyet az iskola magyar osztályai számára hozott létre és amelynek az ügyvezetői feladatait látja el. Alapítója, éveken át elnöke volt az SZMPSZ helyi szervezetének is.
Az SZMPSZ és az alapítványunk jóvoltából a diákjaink színvonalas programokon vehetnek részt, igényes magyar nyelvű szakirodalomhoz juthatnak. A sikeres együttműködésnek köszönhetően ma már magyar könyvtára is van az iskolának. Nyitra megye önkormányzati képviselőjeként nyolc évig tevékenykedtem, és tizenkét évig dolgoztam az oktatási szakbizottságban. Tagja voltam a kerületi iskolatanácsnak. Hatékony évek voltak ezek, az ipari iskolának sikerült felvenni Jedlik Ányos István fizikus, kutató, feltaláló, bencés szerzetes nevét, a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően ma már a névadó mellszobra díszíti az intézményünk csarnokát.

Milyen érzéssel fogadta a díjat, és mit üzenne a volt diákoknak, esetleg a kezdő kollégáknak? Mi a titok, mitől válik egy magyar pedagógus karizmatikus személyiséggé, akire a diákjai évek múltán is emlékeznek és követendőnek tartják az Öntől kapott példát?
Hosszú évtizedek munkája, mire megfelelő emberi, illetve szakmai becsülete lesz egy tanárnak. Nagyon fontos, hogy amikor egy tanár belép az osztályba, vegyék észre a diákok. Emellett legyenek érdekfeszítőek, figyelemfelkeltőek és tovább gondolhatók a tanítási órákon hallottak. Jó, ha a pedagógus felvértezi magát kellő türelemmel, és ha a diák valamelyik kérdésére nem tudja a pontos választ, akkor azt merje bevallani és alaposan utánanézni. Fontos, hogy kellő szakmai felkészültsége legyen a pedagógusnak, miközben arról sem feledkezik meg, hogy még egy villamos berendezésekről szóló órán is el lehet beszélgetni az élet értékeiről, a szabadságharcról, a gyökereinkről.

Forrás: ujszo.com

Ezt olvasta már?

Új igazgató az érsekújvári Czuczor Gergely alapiskolában

Priskin Zoltánt nevezték ki a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájának új igazgatójává. Klein Ottokár, Érsekújvár …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.