2019. április 24.,szerda
Címlap | Hírek | Esemény | Bíróságon a galántai negyedikes gimisek

Bíróságon a galántai negyedikes gimisek

Azért nem kell mindjárt rosszra gondolni. Íme, a galántai IV. A osztályos gimnazisták osztályfőnökének beszámolója arról, milyen hatással volt a diákokra egy bírósági tárgyaláson való részvétel.

A galántai Kodály Zoltán Gimnázium IV. A osztályos diákjai március 27-én a Galántai Járásbíróságon „élesben” láthattak egy büntetőjogi tárgyalást.
Miután a bírónő, az ügyésznő, az ügyvédek és a tolmács elfoglalta a helyét, a három vádlottat fegyőrök kísérték be a tárgyalóterembe. Mint kiderült, már közel 10 hónapot töltöttek vizsgálati fogságban.
A diákok szemmel láthatóan meglepődve, sőt megdöbbenve követték a tárgyalás menetét. Láthatták, mint hullhat darabjaira egy család, hogyan maradhatnak akár évekre is apa nélkül gyerekek egy felelőtlen, másokat is veszélyeztető tett miatt. A bűncselekmény beismerése és megbánása ugyan enyhítő körülmény lehet, de a bíróság nem tekinthet el a büntetés kiszabásától. A kábítószer-fogyasztás, -birtoklás, és -kereskedelem könnyekkel nem kiváltható bűncselekmény.
Az ítélethirdetés után a bírónő a diákok kérdéseire is válaszolt. Bevezetésként elmondta, hogy ő is magyar iskolákat végzett, és ez semmilyen hátrányt nem jelentett számára egyetemi tanulmányai során, sőt megerősítette kitartásában, céljai elérésében. Röviden beszélt az igazságszolgáltatás működéséről, a fiatalokat különösen csábító felelőtlen lépésekről, az őket leginkább veszélyeztető bűncselekményekről és azok jogi következményeiről.
A bírónő számtalan kérdést kapott, az élénk érdeklődés és a diákok megrendült arca is bizonyította, hogy a tantervben nem szereplő büntetőjogi és polgári jogi alapismeretek megismerése milyen fontos, és hogy a jog világában való tájékozódás nem lehet csupán elméleti feladat.
Bergendi Mónika

Ezt olvasta már?

A muzsika varázsa

Kodály Zoltán Alapiskola Galánta • A Galántai Honismereti Múzeumban 2019. február 13-án került sor „A muzsika varázsa” …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.