2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Hírek | Turtev Erik: tiltott hangszer volt a doromb

Turtev Erik: tiltott hangszer volt a doromb

„Onnan felől, Somorjáról jönnek a cigányok, hárman ülnek egy kis lovon s dorombot csinálnak” – hallható a Varkocs zenekar nemrég készült videóklipje. A felvételen Turtev Erik játszik dorombon, nem is akármilyen szenvedéllyel. A fiatal zenész a somorjai Madách Imre Gimnázium érettségiző diákja. A hangszer iránti szerelemről és terveiről faggattuk.

Hogyan kezdődött a doromb iránti szerelem?

Balázsfán, a Szedres-tanyán, a nyári napforduló ünnepségén találkoztam a 84 éves Nándi bácsival. Doromboztam a közönségnek, utána odajött hozzám és azt mondta, ismer egy dorombos dallamot. Először furcsálltam, hittem is meg nem is, mert úgy tudtam, nincsenek a magyar nyelvterületre jellemző dorombos dallamok. De amikor kiderült, hogy Nándi bácsi dallama ráadásul Somorjával kapcsolatos, nagyon megörültem. Az a felvétel, ahol dorombon kísérem Nándi bácsit, megtalálható a legnagyobb videómegosztón. A mai napig libabőrős leszek tőle, ha meghallgatom. Ezt a dalt dolgoztuk fel az új zenekarommal a videóklipben. Hadd mondjam el: azért, hogy ez a klip megszületett, és hogy ilyen jó lett, nagy köszönet jár Szinghoffer Matyinak. Ő az új zenekar ritmusszekciójának tagja. Nagyon jó ötletei vannak, és profi módon szervezte meg a forgatást.

Hol lehet látni, hallani titeket?

Éppen érettségire készülök, úgyhogy ezeket a hónapokat tanulással, a stúdióban, és forgatással töltöm, de utána több helyen is zenélünk. Például a Kurultáj fesztiválon, a felvidéki Kurultájon, az Ősök útja fesztiválon, amit Gömörben rendeznek meg. És Romániában, egy utcazenei fesztiválon is játszani fogunk. Ez a három az, ami már biztos, de további terveink is vannak a nyári fesztiválszezonra.

És mi minden van a repertoárotokon?

Az új zenekar tulajdonképpen azért alakult meg, mert eltökéltem, hogy felkutatom és feldolgozom a Szlovákia területén fellelhető dorombos dallamokat, legyen az magyar, ruszin, szlovák vagy sváb. Ez most nagyon izgat, mert igen érdekes története van ennek a hangszernek. Sokan nem is tudják, hogy kétszáz évig egész Magyarországon, sőt az Osztrák–Magyar Monarchia teljes területén tiltott volt a doromb. De például Szibériában is.

Azért, mert pogánynak tartották?

Egyrészt azért, másrészt pedig mert a korabeli történelmi források szerint azt tartották róla, hogy megrontó ereje van. Hogy a nőket el lehet bódítani a doromb hangjával. Úgyhogy betiltották. Cigány kovácsok készítettek titokban dorombot, tőlük lehetett suttyomban megvenni. És míg például a szlovákok és a ruszinok dallamkísérésre, addig a magyarok rituális eszközként, gyógyításra használták. Rituális szövegeket, varázsigéket mormogtak, miközben a dorombot pengették. Mint ahogyan Szibériában vagy Jakutföldön is. A doromb óriási szabadságot ad, és ez a mai napig erősen meghatározza, hogyan állok hozzá a többi hangszerhez. A gyökereket keresem. Ez izgat most, ezzel szeretnék foglalkozni. Azzal a fajta zenével, ami a klipben is hallható.

Lőrincz Adrián (Somorja és vidéke)

Fotó: Szinghoffer Mátyás

 

Ezt olvasta már?

Az utóbbi 13 évben nem volt ennyi elsős Somorján

A somorjai szlovák tannyelvű Bél Mátyás alapiskolába idén 155 gyereket írattak be a szülők, 15-tel többet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.