2019. április 24.,szerda
Címlap | Kitekintő | Egymillió dollár a világ legjobb pedagógusának, egy kenyai falusi tanárnak
TASR-felvétel

Egymillió dollár a világ legjobb pedagógusának, egy kenyai falusi tanárnak

Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi nyerte el idén a pedagógusok Nobel-díjaként emlegetett, egymillió dollárral járó Global Teacher Prize-t, amelyet Dubajban adtak át.

Peter Tabichi természettudományokat oktat középiskolásoknak egy félsivatagos vidéken fekvő falusi állami iskolában, ahol mindössze egy számítógép van, és az internet is nehezen érhető el. A faluban a gyerekek harmada árva vagy félárva, a térségben gyakori az aszály és az éhínség.

Köszönőbeszédében Tabichi felidézte, hogy 11 éves volt, amikor édesanyja meghalt, és testvérével együtt édesapja nevelte fel, aki általános iskolai tanár volt. Tabichi megköszönte hallgatóság soraiban ülő apjának, hogy keresztény értékekre tanította, majd arra kérte, hogy menjen fel hozzá a színpadra, és a közönség ovációja közepette átadta neki a díjat.

Tabichi elárulta, még sohasem járt ilyen messze a hazájától, repülőn most ült először. Hozzáfűzte: nagyon boldog, hogy a világ legjobb tanárai között lehet.

Azt tervezi, az egymillió dollárt az iskola felszerelésére és az éhező szegényekre fordítja.

Bár Tabichi diákjai nagyon nehéz körülmények között élnek, arra ösztönzi őket, hogy ne maradjanak ki az iskolából, és továbbtanulásra biztatja őket.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök közleményében azt hangsúlyozta, Tabichi története Afrika története, valamint a reményé és a következő generációké.

A pedagógusszakma Nobel-díjának szánt elismerést ötödik alkalommal ítélte oda a Gems Education, az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Katarban 55 iskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation. A díj célja felhívni a figyelmet az oktatás, a pedagógusok munkájának fontosságára

A díjazottat több mint tízezer tanár közül választotta ki egy tanárokból, újságírókból, tisztviselőkből, vállalkozókból, üzleti vezetőkből és tudósokból álló bizottság.

Tavaly a Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származó, különböző etnikumú gyerekeket segítő brit tanárnő, Andria Zafirakou nyerte el az egymillió dolláros pedagógusdíjat. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.