2019. augusztus 21.,szerda
Címlap | Egyéb | Több százezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban
TASR-felvétel

Több százezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

400 ezer eurót fordít idén Komárom önkormányzata az iskolakonyhákra. A meglévőket rendbe teszi, és egy újat is nyit a Rozmaring utcai alapiskolában.

Az elmúlt hetekben felmérték, hogy melyek a legszükségesebb feladatok. Ennek alapján 300 ezer euróból belső felújításokat fognak végezni, 100 ezer eurót pedig új berendezések vásárlására fordítanak. A kivitelezéssel a Comorra Servis városi céget bízták meg, a munkálatokat július-augusztusra időzítik.

A felújítások régóta esedékesek, a város több mint egy évtizede nem invesztált az iskolakonyhákba. Ondrej Gajdáč alpolgármester rámutatott, a végső lökést az a januárban életbe lépett törvénymódosítás adta, melynek értelmében januártól az iskolaköteles óvodások, szeptembertől pedig az alapiskolások is ingyenes étkeztetésre jogosultak. Ebből adódóan Komáromban az étkezők száma 3500-ről várhatóan 4500-ra emelkedik, amire nem elég a meglévő kapacitás.

A város jelenleg öt iskolakonyhát üzemeltet, és főznek az örsújfalui óvodában is. A tervek szerint szeptembertől a Rozmaring utcai alapiskolában – ahol jelenleg csak ételkiadás van – is nyitnak egy konyhát.

Az iskola építésekor konyhát is terveztek oda, tehát a helyiség adott, bár főzni soha nem főztek benne. Tehát most tulajdonképpen csak be kell rendezni.

További változás, hogy a város ismét az iskolák közvetlen irányításába utalja az iskolakonyhákat. A konyhák 2002-ben kerültek a városi hivatal alá abból a megfontolásból, hogy központilag oldják meg az alapanyagok beszerzését, amitől megtakarítást reméltek. A modell azonban nem vált be, a rendszer rugalmatlanabb lett és a minőség is romlott. Ezért már régebben is felmerül, hogy vissza kellene adni az iskolák kezelésébe a konyhákat.

A régi-új modell leghamarabb 
2020 januárjában léphet életbe, mivel az oktatásügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia a változtatást.

10 centes ingyenebéd

Az ingyenebéddel kapcsolatban elhangzott, hogy bár az állam az alapanyagok árához ebédenként 1,20 eurós hozzájárulást fizet, az étkeztetés szeptembertől nem lesz teljesen ingyenes.

A konyhák üzemeltetését és az alkalmazottak bérét ugyanis továbbra is a város állja. Komáromban jelenleg az óvodákban a napi étkezés 1,19 euróba, az alsó tagozaton 1,01euróba, a felső tagozaton 1,09 euróba kerül.

Szeptembertől a város a szülőktől ebédenként 10 cent hozzájárulást kér, ami 20 munkanapra 2 eurót jelent.

Forrás: ujszo.com

Ezt olvasta már?

27 arany sávos minősítés a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon

A szombaton megrendezett XII. Kaszás Attila Versmondó Fesztiválra 77 versenyző jelentkezett 3 kategóriában, 72-en vettek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.