2019. április 24.,szerda
Címlap | Egyéb | Felvette Turczel Lajos nevét az ipolyszalkai alapiskola
Az ipolyszalkai névadó ünnepség (Új Szó felvétle)

Felvette Turczel Lajos nevét az ipolyszalkai alapiskola

Az ipolyszalkai születésű Turczel Lajos irodalomtörténész, egyetemi tanár nevét viseli szerdától a helyi alapiskola. Az ünnepségen átadták
 a felújított óvodaépületet is, és ugyanezen a napon adták át az érsekújvári járásbeli Ebeden és a lévai járásbeli Nyírágón az óvodát, amelyeket szintén a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program révén újítottak fel.

Zalaba Zsófia, az ipolyszalkai közös igazgatású intézmény igazgatója elmondta: régen dédelgetett álmuk vált valóra azzal, hogy iskolájuk Turczel Lajos nevét viseli.

Az iskola épületében kialakított óvoda új osztályait a magyar kormány 15 millió forintos (50 ezer euró) támogatásából hozták létre. Az óvodát 24 gyerek látogatja, az iskolának 110 tanulója van.

Cagala Szilvia polgármester méltatta Turczel Lajos életművét és munkásságát, akinek fő kutatási területe a két világháború közötti csehszlovákiai magyar irodalom és kulturális élet volt.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős magyar miniszteri biztos hangsúlyozta, az óvodaprogram a magyarság megőrzése, a nyelv, a kultúra, a nemzeti öntudat és az összetartozás jegyében zajlik.

Az ünnepségen részt vettek Turczel Lajos hozzátartozói, Magyar György ipolyszalkai születésű szobrász egy Turczel Lajost ábrázoló fa szobrot adott az iskolának.

Vajda Mónika, Ebed polgármestere elmondta, a falu óvodájának fejlesztésre 99 501 eurónyi támogatást kaptak a magyar államtól, amit az önkormányzat 26 ezer euróval egészített ki. Így sikerült felújítani a tetőszerkezetet, elvégezni a külső hőszigetelést és festést, lecserélni az ajtókat és az ablakokat, felújítani a fűtésrendszert. Ebeden 24 gyerek látogatja az óvodát, amit nincs módjuk bővíteni, holott ennél jóval több gyerek elhelyezésére van igény.

Soha jobbkor nem érkezhetett volna a támogatás” – mondta Fekete Zoltán, a mintegy ötszáz lakosú Nyírágó (Nýrovce) polgármestere. „Nagy szükség volt az óvoda szociális helyiségeinek és konyhájának teljes felújítására, illetve az ablakcserére, a berendezés, a villanyhálózat, a fűtőtestek felújítására. A 96 ezer eurónak megfelelő támogatásból jutott pénz bútorcserére és a lépcsőház lefedésére is” – tájékoztatott Fekete Zoltán. Az óvodát itt 17 gyerek látogatja. A magyar és szlovák alapiskolát a nyolcvanas években bezárták, az önkormányzat azóta küzd az óvoda megtartásáért.

Forrás: ujszo.com

Ezt olvasta már?

Ezért hasonlítanak az iskolák a kaszárnyákra és az üzemcsarnokokra

Félig nyitott „osztálytermek”, olvasó- és pihenőhelyek, pár óra alatt átalakítható közösségi terek − sokak szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.