2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Hírek | Esemény | Pozsonyi sétán a dunaszerdahelyi szakközépiskolások

Pozsonyi sétán a dunaszerdahelyi szakközépiskolások

Pozsony alig 50 kilométerre fekszik Dunaszerdahelytől, a Csallóközben élők gyakorta mondják, hogy itt van a „kertek alatt”. Sokak számára azonban a város még rengeteg felfedezni valót tartogat. Legfőképpen a történelmi városmag.

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola harmadikos diákjait Korpás Árpád idegenvezető kalauzolta végig a városon. A diákok betekintést nyerhettek Pozsony gazdag történelmi múltjába, megismerhették a város nevezetességeit és az azokhoz kötődő személyek történetét. A dévényi várromhoz, a történelmi Magyarország nyugati kapujához vezetett az első útjuk. Dévény kulcsfontosságú erődítmény volt mind a Nagymorva Birodalomban, mind a Magyar Királyságban. Az egykor a Báthory- és a Pálffy-család birtokában lévő vár ma már romos, ugyanis 1809-ben Napóleon katonái felrobbantották. A fellegvárból így is csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a túlsó parton a hainburgi várra és az Apácatoronyra.

A következő állomás a Prímási palota volt. A Batthyány József esztergomi érseknek készült klasszicista stílusú palota ma múzeum. Helyiségeiben számos fontos történelmi esemény zajlott, például az austerlitzi csatát követő pozsonyi béke aláírása vagy az 1848. évi áprilisi törvények szentesítése. A palota legnagyobb büszkesége a gobelingyűjteménye, valamint a barokk stílusú Szent László-kápolna freskói.

Korpás Árpád vezetésével a történelmi belvárost is bebarangolták a diákok: a Hviezdoslav és a Fő téri épületegyütteseket, az egykori magyar országgyűlés és az Academia Istropolitana székhelyét, a pozsonyi várat, a magyar királyok koronázótemplomát, a gótikus stílusban épült Szent Márton-dómot, melynek tornyát a Szent Korona másolata díszíti.

Kónya Ilona és Duborszky Attila, az iskola tanárai

Ezt olvasta már?

Drasztikus díjemelés helyett megoldás a pozsonyi magyar óvodában

Nem kell kétszáz százalékkal több óvodalátogatási díjat fizetni azoknak a szülőknek, akik nem az Óvárosban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.