2019. augusztus 24.,szombat
Címlap | Kitekintő | Nagyvilág | Hrinevics: a tanárok a magyar államtól kapott fizetés miatt ellenzik az oktatási törvény végrehajtását

Hrinevics: a tanárok a magyar államtól kapott fizetés miatt ellenzik az oktatási törvény végrehajtását

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter szerint gyakran a magyar nyelven oktató kárpátaljai pedagógusok ellenzik az oktatási törvényben előírt áttérést a nemzetiségi nyelvről az államnyelvre, mert Magyarország bérkiegészítést ad nekik.

A tárcavezető szerint a Kárpátalján kialakult nyelvi helyzet a gyerekekre nézve diszkriminatív.

“Nyilvánvaló, hogy például a magyarok nem akarnak semmin se változtatni – minden tantárgy legyen magyar nyelvű az iskolákban. Már látjuk, hogy ez hova vezetett. Nagyon gyakori a tanárok ellenállása, hiszen nem titok, hogy a magyar állam fizet az ukrán tanároknak a magyar nyelvű oktatásért” – fogalmazott Hrinevics a Novoje Vremja ukrán rádiónak adott interjújában.

A rádió abból az alkalomból szólaltatta meg a minisztert, hogy szerdán a kormány benyújtotta a parlamentnek a középfokú oktatásról szóló törvényjavaslatát.

A Novoje Vremja tájékoztatása alapján az előterjesztés az Európai Unió tagországainak nemzetiségeire – így a magyar kisebbségre – vonatkozóan azt javasolja, hogy a 12 osztályos iskolákban az ötödik osztályban éves szinten a tanóráknak legalább a 20 százalékában el kell kezdeni ukrán nyelven az oktatást, és ezt fokozatosan növelni, hogy a kilencedik osztályig elérje a tantárgyaknak minimum a 40 százalékát. A felső tagozatosoknál pedig a tanítási idő legalább 60 százalékában ukrán nyelven kell folynia az oktatásnak.

Forrás: mti.hu

Ezt olvasta már?

Nem a kisebbségeknek tett gesztus az ukrán oktatási törvény tervezett módosítása

November 9-én végre benyújtották a Legfelső Tanácsban azt a törvénymódosító indítványt, amely változtatna a 2017 …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.