2019. április 20.,szombat
Címlap | Hírek | Mint a mesében? Tanulmányok a mese fontosságáról
Mint a mesében?

Mint a mesében? Tanulmányok a mese fontosságáról

Mint a mesében?A kötet szerzői között: Büki Péter, Gombos Péter, Komáromi Gabriella, Nagy Attila, Polcz Alaine, Rigó Béla, Szávai Géza, Tancz Tünde, Tölgyessy Zsuzsanna, Voigt Vilmos.

A mese és a mesélés nagyon fontos az ember, a gyermek – mert minden ember volt gyermek egyszer – életében. Erről beszél ez a kötet, közérthetően, mindenki számára megközelíthetően, ezt a fontosságtudatot afféle utolsó szalmaszálként kezelve…
…Évtizedekkel ezelőtt, a természetet pusztító grandomán ipari építkezések idején teljesen lenyűgözve figyeltük a madarakat. Nem hittünk a szemünknek. A gerlék is, a fecskék is drótdarabkákat építettek a fészkükbe – mert több kilométeres körzetben csak drót hányódott a földön, szalmaszál még véletlenül sem. Sár és drót. De abból is rakták fészküket a madarak… Sokak szerint manapság a mese visszaszorulásának korszakát éljük, a gyerekeink gyerekei (mindennapi tapasztalat) azt visszhangozzák – játék közben – nevetve és ugrándozva, amit a legtöbbet látnak-hallanak: reklámokat. Reklámokat idéznek, mesélnek… És a jelenséget értékelő szakemberek azt állítják, hogy a gyerekek vonzódása a reklámhoz a mese iránti igényüknek felel meg, azt fejezi ki…
A reklám-özönvízben vergődő gyerekek is igazi mesékre vágynak. És ezt nagyon fontos tudni, erre nagyon fontos emlékezni minden egykori gyereknek: a mai gyerekek szüleinek, nagyszüleinek, tanárainak, orvosainak, banktisztviselőinek, köztisztviselőinek, politikusainak.
A mesélés meghitt pillanatai ritkulnak? Pedig fontos volna, hogy ez ne így legyen! – ilyesmiket kellene (üzenetként) írni azokra az utolsó szalmaszálakra, amelyekbe még kapaszkodhat az emberi lélek. A gyerek élteti a reményt, és emlékeznünk kellene azokra a gyerekekre, akik mi magunk voltunk. Biztatóan jó jelnek érzem, hogy ez a kötet második kiadásban kerül az Olvasó asztalára. (Szávai Ilona, a kötet szerkesztője)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.