2019. április 20.,szombat
Címlap | Hírek | Évforduló | Ma van az emberi jogok napja

Ma van az emberi jogok napja

Ha önt megkérnék arra, hogy sorolja fel az összes emberi jogát, meg tudná tenni? Ha nemmel válaszolna, nem lenne egyedül. A legtöbb ember meg tudja nevezni a szólás- és vallásszabadságot, de nagyon kevesen ismerik az összes emberi jogot.

Ezt a 30 jogot az ENSZ foglalta írásba 1948-ban, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában. Ha több ember ismerné a jogait, és ragaszkodna hozzájuk, akkor sokkal békésebb és civilizáltabb lenne a világ.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

1945. október 24-én a II. világháborút követően létrejött az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) mint kormányközi szervezet, hogy megmentse a jövő nemzedékeit a nemzetközi összeütközések borzalmas pusztításától.

A világ minden tájáról érkezett ENSZ képviselők 1948. december 10-én hivatalosan elfogadták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.
A világ minden tájáról érkezett ENSZ képviselők 1948. december 10-én hivatalosan elfogadták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.
Az ENSZ Alapokmánya hat fő testületet hozott létre, többek között a Közgyűlést, a Biztonsági Tanácsot, a Nemzetközi Bíróságot, illetve a Gazdasági és Szociális Tanácsot (ECOSOC), amely szintén az emberi jogok területén működik.

Az ENSZ alapokmánya felhatalmazta ez utóbbi testületet, hogy hozzon létre bizottságokat a gazdaság és a társadalmi élet területeire, valamint az emberi jogok megerősítése és védelme érdekében…” Ezek egyike volt az Emberi Jogok Bizottsága (Human Rights Commission), amely Eleanor Roosevelt elnökletével nekilátott az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának elkészítéséhez.

A Nyilatkozatot a világ minden régiójának képviselői fogalmazták, és kiterjedt az összes jogi hagyományra. Az ENSZ 1948. december 10-én fogadta el hivatalosan, és ez a létező legátfogóbb emberi jogi dokumentum, amely felvázolja a demokratikus társadalom alapját alkotó 30 alapvető jogot.

Ezt a történelmi pillanatot követően a Közgyűlés felkért minden tagországot, hogy tegyék közzé a Nyilatkozat szövegét, és „az országok vagy tartományok politikai különbözőségére való tekintet nélkül, legfőképpen az iskolákban és egyéb oktatási intézményekben terjesszék, helyeztessék közszemlére, olvastassák és ismertessék azt”.

A Nyilatkozat egy élő dokumentum, amelyet mára egy kormány és népe közötti szerződésként fogadnak el a világ minden táján. A Guinness Világrekordok Könyve szerint ez a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.