2019. augusztus 21.,szerda
Címlap | Hírek | Évforduló | Zeman László tanár úr 90 éves

Zeman László tanár úr 90 éves

„Ha tömören összegezzük eddigi életművét, akkor annak jellemzésére két szó a legalkalmasabb: az érték és a szolgálat. Munkásságának tengelyében a tudományos vagy irodalmi-esztétikai érték felmutatása áll. Zeman László évtizedeken át a szlovákiai magyar oktatásügyet szolgálta, tanárnemzedékek egész sorát nevelve fel. Szerényen, háttérben maradva, a széles nyilvánosság előtt ritkán megszólalva, de amikor megszólalt – szóban vagy írásban –, annak mindenkor súlya volt, a szakmabeliek körében legalábbis.” (Fazekas József)

„Zeman László tanulmányait elolvasva megállapíthatjuk, hogy szövegeinek egyik feltűnő jellegzetessége maga a stílus. Egyik írása sem könnyű olvasmány. Valamennyit a »tudományos esszéstílus« jellemzi. Mindez – ismerve a szerzőt – természetes is, noha a jelen könyvvel kapcsolatban kissé általánosító kötetcím erre nem enged következtetni. Ez a kifejezésmód azonban még a tudományos esszéstíluson belül is sajátos.” (Simon Szabolcs)

 

_____________________

Miklósi Péter vendégeként a 2013-as Múzeumi Szalonban •  Operatőr-vágó: Haraszti Gyula.

 

Zeman László (* 1928. nov. 7. Eperjes) Nyelvész, hungarológus. Eperjesen érettségizett (1948), a pozsonyi Comenius Egyetem TTK-án biológia–filozófia–természetrajz szakos tanári oklevelet (1953), majd a Pedagógiai Főiskolán magyar szakos diplomát szerzett (1955).

1953–1958-ban a pozsonyi Pedagógiai Főiskola magyar tagozatán biológiát oktatott, 1958-tól a kassai, 1960-tól pedig a pozsonyi magyar gimnáziumban tanított. 1962–1989 között a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa.

1971-ben doktorált Prágában Vladimír Skaličkánál. Elsősorban nyelvészeti és műfordítás-elméleti kérdésekkel foglalkozott, de művelődéstörténeti tanulmányokat is írt. Lefordította František Miko Az epikától a líráig (2000) c. munkáját.

Főbb díjak: Madách Imre-díj (2000).

Főbb művei: Stílus és fordítás (vál. tan., 1993); Gymnasiologia (művelődéstörténeti tan., 2003); Visszalapozások (tan., 2008).

Irodalom: Fazekas József: Zeman László a tudós és tanár. Fórum Társadalomtudományi Szemle, 2003/4.; Emlékkönyv Zeman László 80. születésnapjára (2008).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.