Címlap | Hírek | Fico 50 milliót ad a kollégiumokra
foto: TASR

Fico 50 milliót ad a kollégiumokra

Az elkövetkező két évben összesen 50 millió eurót költenek a főiskolai kollégiumok felújítására. Idén 20 millió eurót szánnak a felújításra, abban az esetben, ha több pénzre lesz szükség, akkor több pénzt különítenek el a felújításra. Ezt Robert Fico (Smer-SD) kormányfő mondta, amikor szerdán találkozott a főiskolák rektoraival.

„Egyik kormány sem beszélt eddig nyíltan a kollégiumok felújítására szánt pénzről. Megkérek mindenkit, nézzék meg azt, hogy Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová vagy más jobboldali politikusok beszéltek-e arról, hogy adnak pénzt a kollégiumokra, vagy bevezetik az ingyenes vasúti utazást” – mondta a kormányfő. Hozzátette, már 2016-ban beszélt arról, hogy fel kell újítani a kollégiumokat. „Beletettük a kormány programnyilatkozatába, hogy ki akarjuk dolgozni a kollégiumok felújításának racionális finanszírozását. Erre idén került sor” – jegyezte meg Fico.

A kormányfő kiemelte, hogy partnerei a tárgyalások során a főiskolák rektorai. „Nem reális idén 50 millió eurót elkölteni, ha figyelembe vesszük a közbeszerzés nehézségeit és valós karakterét” – tájékoztatott. Sor kerül az épületek hőszigetelésére, és a modernizálás költségeit az üzemeltetési költségek megtakarításából fedezik. Fico hozzátette, ha idén a rektorok túllépik a 20 millió eurós keretet, kapnak még pénzt.

„Üdvözlöm az egyezségünket, korrekt. Megerősítettük a folyamatot, amelyet két éve dolgoztunk ki” – jegyezte meg Rudolf Kropil, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke. Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter asszony azt hangsúlyozta, 30 év után végre sikerült ebben az országban eljutni a főiskolai kollégiumok felújításához.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Az SZMPSZ magyarországi támogatásairól

Jókai Tibor elöljáróban leszögezte: teljesen igazságosnak tartja azt, hogy a közvélemény akár az újságokból és a hírportálokról értesüljön ezekről a nyilvános adatokról, amelyek egyébként hiánytalanul megtekinthetők a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. honlapján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X