2018. június 24.,vasárnap
Címlap | Hírek | Lubyová meggyengítette az államtitkárok kompetenciáit

Lubyová meggyengítette az államtitkárok kompetenciáit

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter megbolygatta a politikai állóvizet, amikor megnyirbálta az államtitkárok hatásköreit, kiterjesztette jogköreit Peter Krajňák (Most-Híd) és Oľga Nachtmannová (Smer-SD) rovására. Nem kizárt, hogy az ügy a koalíciós pártok elnökeinek asztalára kerül abban az esetben, ha nem kerül sor megegyezésre Lubyová és Krajňák között, aki nem elégedett a tárcavezető döntésével.

Az államtitkárok jogköre a minisztérium belső szerkezeti felépítésének megváltozása után módosult. A struktúra megváltozásából következett a tárca Oktatáspolitikai Intézetének (IVP) megszüntetése, amit a szakértők kritikusan fogadtak.

Luboyvá kiáll eddigi lépései mellett. Mint rámutatott, posztja elfoglalását követően első feladatai között határozta meg a tárca működésének elemzését. „Ennek eredménye az új szervezési struktúra, amelynek célja a minisztérium átváltoztatása egy modern és hatékony hivatallá, amely jó szolgáltatásokat nyújt az állampolgárok és partnerintézményeink számára” – tájékoztatott a miniszter.

Az új struktúra értelmében Krajňák államtitkár elveszítette kompetenciáit a regionális oktatásügyben, Nachtmannová államtitkár pedig a tudomány és technika területén. Ezek a kompetenciák közvetlenül Lubyová hatáskörébe kerültek.

A Pravda lap értesülései szerint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elemzi a változásokat. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azt nyilatkozta, nem tudtak a tárcán belüli változásokról. „Január 1-jén találkoztam a miniszter asszonnyal, arról beszéltünk, hogy az államtitkár számára nem megfelelő ez a változás, ezért még tárgyalni fognak róla” – fejtette ki. Bugár hozzátette, ha nem egyeznek meg, a problémát „a koalíciós tanács elé viszi”.

Az oktatásügyi tárca szerint jelenleg Krajňák hatáskörébe tartozik az újonnan alakult, nemzeti kisebbségek és az inkluzív művelődés osztálya. Az utóbbi az egészségkárosult és egyéb hátrányban szenvedő gyermekek oktatására vonatkozik az iskolákban. Nachtmannová hatáskörében maradt a nemzetközi együttműködés és az európai tevékenységek területe.

Krajňák szerint a változás még nem végérvényes

Nachtmannová elmondta, tényként kezeli Lubyová döntését. „Azonban semmit nem mondtak nekem” – jegyezte meg az államtitkár. Megjegyezte, valószínűleg azért vesztette el a jogköreit a tudomány és technika területén, mert „a miniszter asszony a Szlovák Tudományos Akadémiáról érkezett, és a tudomány nagyon közel áll hozzá.” „A másik oldalon továbbra is csinálni fogom mindazt, amit eddig csináltam, mivel az államtitkári munka nem csak azt jelenti, amit közvetlenül megszabnak számára” – tette hozzá Nachtmannová.

Krajňák szerint a miniszter lépése legitim lépés, ugyanakkor véleménye szerint át kellene értékelni két döntést. Az egyik az Oktatáspolitikai Intézet működése, amelynek az államtitkár szerint továbbra is önálló és független egységként kellene működnie. „Továbbá úgy vélem, a minisztériumban az inklúzió erős osztályát kell felépíteni, és szakembereket kell meghívni, hogy működjenek együtt az osztállyal, vagy másképp fogalmazva friss erőket kell hívni az egészségkárosult és a roma gyermekek oktatására” – mondta a Pravdának Krajňák. Szerinte az új szervezési változás még nem végérvényes, lehet rajta változtatni. „Bízom benne, hogy a miniszter asszonnyal folytatott megbeszélés után így lesz majd” – tette hozzá.

A megszüntetett Oktatáspolitikai Intézetet összevonták az életfogytig tartó művelődés osztályával. Az intézet az oktatásügyi minisztériumban 2013-ban jött létre Dušan Čaplovič megbízási időszaka alatt, alapítói közé tartozott az azóta elhunyt Martin Filko közgazdász. Az intézet célja az volt, hogy elemzéseket, prognózisokat készítsen és részt vegyen az oktatási politika előkészítésében. Az intézet szakértői például figyelmeztettek a tanulók PISA-tesztelés során nyújtott átlagon aluli teljesítményére, illetve megoldásokat kerestek, hogyan lehet visszafordítani a kedvezőtlen irányt. Rámutattak arra, hogy szükséges a tanítók helyzetének javítása, a bérek emelése, továbbá arra, hogy a pedagógusokat minősítésük szerint kell jutalmazni. Javasolták a kisiskolák megszüntetését is.

Csendes megszüntetés

Nem tudni, miért fejezte be váratlanul működését az intézet. Minden csendben, az ünnepek alatt zajlott. A Pravda napilap rákérdezett, hogy távozik-e a tárcától az intézet vezetője, Matej Šiškovič, de nem kapott választ erre a kérdésre.

Az életfogytig tartó művelődés osztályával összekapcsolódva új osztály működik a minisztériumban: az életfogytig tartó művelődés és az oktatáspolitikai elemzések osztálya. „Az oktatásügyi minisztériumban kutatási részleg jön létre, az alkalmazottak száma az eredeti 5 helyett 13 lett. Az új elemzési osztálynak nagyobb kompetenciái lesznek az oktatásügyi tárca központi apparátusában. A további lépések során úgy osztják fel az osztályt, hogy az Oktatáspolitika Intézet megnevezés megmaradjon” – ígéri a tárca.

Szakértők szerint nem helyes az összevonás

Peter Kažimír pénzügyminiszter elmondta, nem tulajdonítana túlzott jelentőséget az intézet bezárásáról szóló információknak. „Hosszan telefonáltam az oktatásügyi miniszterrel, aki biztosított arról, hogy ez a változás nem jelenti a tárca elemzői kapacitásának meggyengülését, hanem a megerősítést, az alkalmazottak számának növelését hozza majd” – mondta Kažimír.

Juraj Draxler volt oktatásügyi miniszter értelmetlennek tartja a megbecsült intézet megszüntetését. „Oly módon történt mindez, amelyet nem lehet megbocsátani. Az alkalmazottak úgy tudták meg, hogy intézetük megszűnt, hogy közvetlenül év vége előtt meglátták az új szervezési struktúrát a tárca belső hálózatán. Több napig senki sem tudta, mi történik. Nincs semmi értelme annak műszaki szempontból, hogy összevonják az elemző részleget és az életfogytig tartó művelődés osztályát. Ez nyilvánvalóan csak mentség volt” – mondta Draxler.Hasonló véleményen van egy másik volt oktatásügyi miniszter, Milan Ftáčnik is. „Ez az út rossz irányba vezet” – hangsúlyozta Ftáčnik, a Tanuló Szlovákia reformdokumentum egyik szerzője, hozzátéve, véleménye szerint meg kellene erősíteni a minisztérium elemzői kapacitásait.

Vladimír Crmoman, a Tanítók Szlovák Kamarájának elnöke is hasonló álláspontra helyezkedett. Szerinte az intézet fontos elemzéseket készíthetett volna, amelyek tükröt tartanának a minisztérium elé. „Az intézet megszüntetését úgy értékeljük, hogy a tárca ezt a tükröt eltakarta” – fogalmazott Crmoman.

Az intézet megszüntetése a tárcán belül is bírálatot váltott ki, s a diákok is csatlakoztak. „A szlovák oktatásügynek akkut módon szüksége van a tükörre, és olyan konstruktív kritikából kell kiindulnia, amely megfelelő módon feldolgozott adatokon és minőségi elemzéseken alapszik. A független intézet megszüntetése azonban más irányt mutat. Az oktatásügy reform előtt áll, amely jelenleg a minisztérium új vezetése alatt is stagnál” – reagált Michaela Miženková, a Főiskolai Hallgatók Tanácsának (ŠRVŠ) tagja.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Lubyová: A pedagógusok nemcsak a béreikkel elégedetlenek

Ezt állította a nemrég kinevezett oktatási miniszter a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X