2018. augusztus 16.,csütörtök
Címlap | Kitekintő | Nagyvilág | Nagyobb nyitottságot kér Magyarországtól az ukrán oktatási miniszter
Lilia Grinevich, oktatási miniszter

Nagyobb nyitottságot kér Magyarországtól az ukrán oktatási miniszter

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a 112.ua kereskedelmi hírcsatornának nyilatkozva reflektált Szijjártó Péter kijelentésére, miszerint Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

Az oktatási miniszter csodálkozásának és elkeseredésének adott hangot amiatt, hogy a „magyar partnereink nem érdekeltek abban, hogy az ukránok, többek között a magyar származásúak (!), európai perspektívákkal rendelkezzenek.”

Hrinevics szerint Magyarország téveszméket táplál az oktatási törvénnyel kapcsolatban. Azzal, hogy a kárpátaljai magyar tanulókat magyar származású ukránoknak titulálja, a miniszter gyakorlatilag egyértelműsíti, hogy a regnáló kormány számára nem az integráció, hanem a teljes asszimiláció a kitűzött cél.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy a kérdésben konzultálni fognak nemzetközi partnereikkel, valamint felszólította Magyarországot, hogy hallgassák meg az ukrán fél érveit és nagyobb nyitottságot kért a törvénnyel kapcsolatban.

Érdekesség, hogy az a Lilija Hrinevics kér nyitottságot a magyarországi vezetéstől, aki a gyakorlatban mindeddig elzárkózott a párbeszéd elől. Kiváló példa erre a Rákóczi-főiskola tanévnyitó ünnepsége, amelyre maga Balog Zoltán miniszter invitálta tárgyalásra kollégáját, hogy megvitassák a törvényt – mindhiába.

Forrás: www.karpatalja.ma

Ezt olvasta már?

Az SZBU eltávolította a magyar szimbólumokat a tiszasalamoni iskolából

Egy olyan településen, ahol a lakosság közel 80%-a magyar, törvényesen használhatók az iskolában a magyarság szimbólumai: a zászló, a címer és a himnusz. Tehát azok levétele ellentmond Ukrajna hatályos törvényeinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X