2018. december 12.,szerda
Címlap | Téma | Elindult a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program

Elindult a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program

Nem mindennapi helyszínen, a bősi Temető utcai magyar óvoda udvarán üdvözölte Menyhárt József, az MKP elnöke az ott szép számban összegyűlt környékbeli polgármestereket és újságírókat, hogy bemutassák a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei óvodaprogramot, mely felvidéki óvodáink jó részét juttatja anyagi forráshoz.

Ebben a programban a Magyar Közösség Pártja, mint a magyar kormány stratégiai partnere is közreműködik, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével egyetemben. Menyhárt József rámutatott arra, hogy megmaradásunk alapja az óvoda, ahol a gyermek az anyanyelvét sajátítja el. „Itt kell alapoznunk, hogy legyen 15-20 év múlva is mire építeni alap- és középiskoláinkat és az egyetemeinket” – hangsúlyozta.

A Felvidékre 6,3 milliárd forint kerül

Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos felvázolta a Kárpát-medencei óvodaprogramot, mely a magyar megmaradást kívánja szolgálni. A 2016 novemberében elfogadott kormányprogram 17,1 milliárd forintos beruházás, s a határon túli óvodafejlesztési program párhuzamosan fut az anyaországi óvodafejlesztéssel. A Felvidékre ebből 6,3 milliárd forint kerül, ami egy főre kivetítve messze a legnagyobb támogatást jelenti a Kárpát-medence magyar közösségei vonatkozásában.

„Azt gondoljuk, hogy itt, a Felvidéken óriási lehetőségek vannak arra, hogy a magyar gyermekek magyar óvodába járjanak, különösen annak fényében, hogy több mint 200 olyan településről tudunk, ahol a 20 százalékot meghaladja a magyarság létszáma, de fel sem merül az, hogy magyar óvodába járjanak az ott élő gyermekek” – mintegy indokolta a kiemelt támogatást.

A kormánybiztos elmondta, hogy az MKP-val és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével való együttműködés eredményeként jelenleg több mint 1 milliárd 650 ezer eurós forrás áll a Bethlen Gábor alap rendelkezésére, amelyből 58 felvidéki település óvodája újulhat, szépülhet meg. A cél, hogy növeljék a magyar óvodába íratott gyermekek számát, akik később magyar iskolában folytatják tanulmányaikat. Grezsa István szerint bár ez idáig inkább csak a híre jutott el ennek az óvodafejlesztési programnak az emberekhez, az óvodások száma máris nőtt, jelenleg 54 ezer Kárpát-medencei kisgyermek jár magyar óvodába, de a jövőben szeretnék elérni a 60 ezres létszámot.

Öt megyében 58 magyar óvoda újulhat meg

Vörös Mária, az SZMPSZ alelnöke beszámolt arról, hogy már a program 2016-os indulásakor szakmai anyagot dolgoztak ki annak érdekében, hogy a magyar fél teljes képet kapjon a szlovákiai magyar óvodák külső és belső állapotáról. Az önkormányzati óvodák fejlesztése terén az első lépésük az volt, hogy egy adatlappal megtudakolják, mennyi a gyermekek létszáma, milyen az intézmények állapota, milyen fejlesztésekre lenne igény óvodáinkban. Az adatlapok eredményeit összesítették, majd javaslataikkal együtt eljuttatták a magyar partnernek, és ennek az eredménye az az 58 óvoda, amely a támogatásra pályázhat.

Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke rámutatott, hogy az egy évvel ezelőtti magyar-magyar párbeszéden is megfogalmazódott, a felvidéki magyar oktatásügy fontos láncszemei az óvodák és a bölcsődék. S e téren elég rosszul állunk. Noha nagyon sok önkormányzat erőn felül igyekszik mindent megtenni óvodáiért, ám azok az ingatlanok, amelyekben ezek az intézmények működnek, már nem biztos, hogy megfelelnek korunk igényeinek. Örömmel osztotta meg a résztvevőkkel, tudomása van róla, hogy több polgármester már megkapta az értesítést a Bethlen Gábor Alaptól a meghívásos pályázatra. Ismertette az 58 támogatásban részesülő óvoda megyénkénti elosztását, amely szerint Nagyszombat megyében 20, Kassa megyében 11, Nyitra megyében 15, Beszterce megyében 10 és Pozsony megyében pedig 2 intézmény kap támogatást. Fontosnak tartotta elmondani, hogy az MKP oktatáspolitikusai szeretnék azt is ösztönözni, hogy olyan településeken is nyíljanak magyar óvodák, ahol jelen pillanatban magyar óvoda nincs, hiszen az egész felvidéki magyar oktatásügy origója az óvodai nevelés.

Kiss Beáta portálunk azon kérdésére, milyen létszámú óvodák kapnak támogatást, a következőt válaszolta:

„Vannak köztük kifejezetten nagy létszámú, 100-150 fős óvodák is, de kapott támogatást olyan óvoda is, ahol csak 5-10 gyermek van. Való igaz, hogy sok községünkben már nagyon kevés gyermek születik, ezt viszont csupán csak oktatási programokkal, oktatási stratégiával nem lehet megoldani. De mindenképpen kapcsolódik hozzá a gazdaságfejlesztési program, ami szintén elindult az MKP, a Baross Gábor Alapítvány és a magyar kormány jóvoltából. Ennek pontosan az a célja, hogy a helyi, kis közösségeket megerősítve, a fiatal családokat otthon tartva ösztönözzön a gyermekvállalásra.”

Elmondta, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program folytatódni fog a jövőben is, és támogatásra azok az óvodák számíthatnak, ahol az önkormányzat garantálni tudja, hogy a magyar tanítási nyelvű óvodát hosszabb távon is megtartja.

A sajtótájékoztató végén az udvarra kirajzó gyermekek önfeledt játéka megdobogtatta a jelenlévők szívét, és mosolyt csalt az arcokra. Ők a jövő, a remény, hogy a Felvidéken még sokáig fogunk magyar szót hallani.

Forrás: felvidek.ma

Ezt olvasta már?

Peter Pellegrini na otvorení školského roka v Slovenskom Grobe, 3. september 2018. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Egyenlők és egyenlőbbek

Nyilatkozat Peter Pellegrini miniszterelnök tagnapi, tanévnyitós szereplése kapcsán • ◘ A szlovákiai oktatásügyben sajnos megszokhattuk, hogy világos, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.