2017. szeptember 20.,szerda
Címlap | Kitekintő | Nagyvilág | Ukrajna reagált az oktatási törvényt ért kritikákra
Vjacseszlav Kirilenko

Ukrajna reagált az oktatási törvényt ért kritikákra

Az ukrán kormányfő-helyettes szerint nem sérti a kisebbségek érdekeit az új oktatási törvény, és a külföldi kritikáknak nincs valóságalapjuk.

Vjacseszlav Kirilenko a törvény kapcsán megjelent külföldi kritikák kapcsán egy tévéinterjúban azt állította, hogy a nemzetiségek nyelvén történő közoktatás felszámolása pont a szóban forgó kisebbségek érdekeit szolgálja. Ahhoz ugyanis, hogy érvényesülhessenek Ukrajnában, a magyar, román és más nemzetiségű diákoknak – a saját anyanyelvük tanulása mellett – az összes iskolai tantárgyat ukrán nyelven is el kell sajátítaniuk.

Nem változnak a garantált jogok
Miközben az ország érdeke, hogy az államnyelv az élet minden területén egyeduralkodóvá váljék, az Alkotmánynak megfelelően továbbra garantált lesz a saját anyanyelvük tanulására, fejlesztésére és ápolására vonatkozó joguk. Sőt az a joguk sem sérül, hogy a tanintézményekben az ukrán mellett a saját anyanyelvükön is elsajátíthassák a tantárgyakat, külön erre a célra létrehozott osztályokban vagy csoportokban – nyilatkozta az ukrán miniszterelnök humanitárius ügyekkel megbízott helyettese.

“Az mindenképpen megengedhetetlen, hogy Kárpátalja egyes járásaiban például a magyar gyerekek egyáltalán nem tudnak ukránul. Ez nem normális jelenség egy szuverén államban” – mondta a politikus.

“Felvetődtek ugyan bizonyos kérdések a román és magyar barátaink részéről. A napokban konzultálni fogunk velük külügyminisztériumi szinten, és kifejtjük nekik a mi álláspontunkat: Ukrajnában a nemzeti kisebbségek jogai soha, semmilyen módon nem korlátozódtak” – szögezte le Kirilenko a ZIK tévécsatornának adott interjújában.

Forrás: www.origo.hu

Ezt olvasta már?

Kopogtató: az új oktatási törvény hálójában

„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” – Bessenyei György, a magyar felvilágosodás meghatározó alakjának örök érvényű szavait idézi fel az idei tanévkezdés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X