Címlap | Hírek | Két magyar alapiskola is megszűnt a Dunaszerdahelyi járásban

Két magyar alapiskola is megszűnt a Dunaszerdahelyi járásban

[Hírek] • A Csallóközben két magyar iskola is bezárta a kapuit szeptembertől. Ez azt is mutatja, hogy a fejpénz alapú finanszírozás a szinte színmagyar lakosságú falvakban is veszélybe juttathatja az iskola fenntartását. Annak ellenére, hogy több ígéret is elhangzott az elmúlt időszakban, hogy egy magyar intézményt sem zárnak majd be, a két csallóközi település önkormányzata nem tudta tovább fenntartani az intézményeit.

Az 1100 lakosú Bakán az iskolaügyi minisztérium rendelete alapján a felső tagozatot az alacsony osztálylétszám miatt mindenképpen be kellett zárni. Mivel az alsó tagozaton csak hét diák maradt volna, és közülük is a nyár folyamán hat gyermeket a szüleik beírattak a szomszédos Bősre, illetve Felbárra, tehát csak egy diák maradt volna az iskolakezdésre, így az önkormányzat az iskola bezárása mellett döntött.

Bertalan  György, Baka polgármestere portálunknak elmondta, hogy 10-20 évvel ezelőtt az iskolába több mint 200 gyerek járt. Amikor átvette a polgármesteri tisztséget, a diákok számra már csak 48 volt. „Látható volt, hogy ez végül is meg fog történni. Valamilyen szinten meg is értem a szülőket, harmadik-negyedik osztály maradt volna, és a szülők arra hivatkoztak, nem fogják itt hagyni a bizonytalanságban a gyerekeket” – fűzte hozzá. „Az iskola fenntartása a 2016-os évben 200 ezer euró volt, a fejpénz kevés volt mind a bérekre, mind a rezsiköltségekre. A 2016-os évben mintegy 70 ezer euróval járult hozzá a község az iskola működtetéséhez” – fejtette ki a polgármester.

Az épületet az önkormányzat nemrégiben újította fel, kicserélték az ablakokat. Abban bíznak, hogy a felújított épület a jövőben újra gyerekzsivajjal telik meg. A községi rendezvényeken is továbbra is jelen lesznek majd a gyerekek éppúgy, mintha az iskola tovább működne.

„Nem üres az épület, itt működik továbbra is az óvoda tizenegy gyerekkel. Márciusig a nyílászárókat lecseréltük, valamint folyik a fűtésrendszer modernizálása. Azt a szárnyat, amelyet felújítottunk, mindenképpen szeretnénk közérdekű célokra, például könyvtár, klubhelyiség vagy tanterem céljára felhasználni. A magam részéről nem vagyok hajlandó elbúcsúzni az iskolától. A hitemet az is erősíti, hogy az idei évben tizenhárom gyerek született vagy születik még az év végéig, szóval, ha lesz akarat, az iskolát mindenképpen szeretnénk még megnyitni. A szomszédos iskolák igazgatóival van egy egyezségünk, hogyha bármilyen rendezvényünk van, legyen az falunap, akár nyugdíjasok köszöntése vagy bármilyen más kultúrműsor, felkészítik a gyerekeket és eljönnek kultúrműsort adni ” – mondta Bertalan  György polgármester.

A mintegy 650 lakosú Csiliznyárad önkormányzata már több éve folyamatos küzdelmet folytatott az iskola megtartásáért, azonban a nyáron teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy be kell zárni az iskolát. A településről a szülők a csilizradványi és a bősi iskolába íratják inkább a gyerekeiket.

Lukács József, Csiliznyárad polgármestere rámutatott, három évvel ezelőtt tizenhat gyerek járt az intézménybe, aztán tizenkettőre csökkent a számuk, az előző tanévben pedig már csak négy gyerek járt ide. „Úgy nézett ki, hogy szeptembert öt gyerekkel tudnánk indítani. A szülők úgy gondolták, hogy inkább elviszik egy másik iskolába a gyerekeket. Próbáltunk mindent megtenni, hogy az iskolát fönn tudjuk tartani.  A takarító személyzetet, a napközi osztálynak a tanító nénijét a munkahivatalon keresztül vettük fel – őket ugye a munkahivatal finanszírozta –, de még akkor is egy horribilis összeggel kellett az önkormányzatnak hozzájárulni ahhoz, hogy az iskolát fenn lehessen tartani. 25 és 30 ezer euró között adott az állam, 30-35 ezer eurót már a falunak kellett hozzátenni” – magyarázta Lukács József.

Egyúttal leszögezte, az óvoda továbbra is működik majd. „Tavaly tizennyolcas maximális létszámmal működött, az idén szeptemberben tizenhatos létszámmal kezdtük. Itt nincs akkora csökkenés, mint az iskolába íratott gyerekek esetében” – jegyezte meg a polgármester.

Mindkét önkormányzat nyitott arra, hogy kellő jelentkező esetén újraindítsa az iskolát, hiszen az iskola biztosítja egy település jövőjét.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Döntött az ukrán parlament: a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember …

Ondek: megpróbálunk 10 százalékot kiharcolni a tanároknak

Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Pravda napilap online kiadásának adott interjújában kijelentette, kész 10 százalékot kiharcolni a tanároknak.

Új tanév – változások az oktatás terén

Sok változás lesz az új tanévben. Heti egy tanítási órával megerősítik a történelemoktatást az alapiskolák felső tagozatán – tájékoztatott az oktatási tárca sajtóosztálya.

Másként tanulhatnák a szlovák nyelvet a más anyanyelvű gyerekek

A nem szlovák anyanyelvű gyerekek Zuzana Zimenová független parlamenti képviselő törvénymódosító indítványának elfogadása után egy speciális szlováknyelv-oktatási programnak köszönhetően másként tanulhatnák a szlovák nyelvet az iskolákban, mint eddig.

Pályázati lehetőségek iskolák fejlesztésére

ZDRAVIE NA TANIERI • Szakközépiskolák és alapiskolák fenntartói (települési és megyei önkormányzatok) pályázhatnak gyakorlókonyhák berendezésére, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X