Címlap | Hírek | Danko kedden mutatná be az új oktatási minisztert
Andrej Danko, (SNS)

Danko kedden mutatná be az új oktatási minisztert

Kedden hozzák nyilvánosságra az oktatásért tudományért, kutatásért és sporttevékenységért felelős új miniszter nevét – jelentette be a TA3 Politikában című vitaműsorában Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Ugyanakkor közölte, megvan a 13. fizetéssel kapcsolatos előzetes megállapodás is.

„Kedden ismertetném az új miniszter személyére tett javaslatot” – nyilatkozta a házelnök. Bár a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) vannak szakemberei, a gond viszont az, ahogyan ma a lakosság az oktatásügyhöz viszonyul. „Ez azt jelenti, a társadalom viszonyulása miatt probléma csupán a párt jelöltjének lenni – magyarázta.

Danko olyan személyt támogatna, aki egyrészt karizmatikus személyiség, másrészt, aki összekapcsolja a harmadik szektor igényeit, a tudósokat, az egyetemeket, az egyetemi közösséget és a médiát. Hozzátette: „Nem kell, hogy párttag legyen”. Nagyjából öt személy neve jöhet szóba. Danko véleménye szerint a legjobb egy olyan egyéniség lenne, aki a sajtóval is ügyesen kommunikál.

„Bízom benne, sikerül olyan személyt bemutatnom, aki a felsorolt kritériumoknak maximálisan megfelel, s aki képes vezetni az oktatási minisztériumot” – jegyezte meg a házelnök.

A továbbiakban bejelentette, miszerint előzetesen a törvény által szabályozott, adó- és járulékmentes 13. fizetés jóváhagyásában is megállapodtak .

„Az összege az adóval és járulékokkal nem megterhelt minimálbérnek kellene, hogy megfeleljen. A megbeszélések terén egyelőre a beteg- és társadalombiztosítástól való eltekintésről tárgyalunk” – magyarázta a házelnök.

Kifizetésére egy adott cégen belül egy adott ledogozott időszak elteltével június 15-vel, illetőleg december 15-vel kerülne sor. „A javaslatot a vállalkozói szektor is üdvözölte. Szlovákia történetében első alkalommal  jönne létre egy, a munkaadó által adó- és járulékmentesen kifizetett juttatás” – hangsúlyozta Danko.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Döntött az ukrán parlament: a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember …

Ondek: megpróbálunk 10 százalékot kiharcolni a tanároknak

Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Pravda napilap online kiadásának adott interjújában kijelentette, kész 10 százalékot kiharcolni a tanároknak.

Új tanév – változások az oktatás terén

Sok változás lesz az új tanévben. Heti egy tanítási órával megerősítik a történelemoktatást az alapiskolák felső tagozatán – tájékoztatott az oktatási tárca sajtóosztálya.

Másként tanulhatnák a szlovák nyelvet a más anyanyelvű gyerekek

A nem szlovák anyanyelvű gyerekek Zuzana Zimenová független parlamenti képviselő törvénymódosító indítványának elfogadása után egy speciális szlováknyelv-oktatási programnak köszönhetően másként tanulhatnák a szlovák nyelvet az iskolákban, mint eddig.

Pályázati lehetőségek iskolák fejlesztésére

ZDRAVIE NA TANIERI • Szakközépiskolák és alapiskolák fenntartói (települési és megyei önkormányzatok) pályázhatnak gyakorlókonyhák berendezésére, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X