2018. január 20.,szombat
Címlap | Kitekintő | Nagyvilág | Hrinevics: A nemzeti kisebbségek iskoláiban több ukrán nyelven történő oktatásra van szükség
Lilija Hrinevics, ukrán oktatási miniszter (fotó: 112.ua)

Hrinevics: A nemzeti kisebbségek iskoláiban több ukrán nyelven történő oktatásra van szükség

Azon tanintézményekben, ahol az oktatás a nemzeti kisebbségek nyelvén történik, a jövőben néhány tantárgyat csakis ukrán nyelven kell oktatni – mondta Lilija Hrinevics oktatási miniszter a 112 Ukrajna tv-csatornának adott interjújában.

Hrinevics szerint, a nemzeti kisebbségek iskoláinak végzős diákjai nem tudják eléggé az ukrán nyelvet, ami negatívan befolyásolja többek között a külső független tesztvizsgák (ZNO) eredményeit is.

„Nagyon zavar ez a helyzet, ami a nemzeti kisebbségek tanintézményeiben kialakult, ahol a kisebbségek nyelvén tanítják az összes tantárgyat. Ennek eredményeként, az általános középfokú oktatás végén a végzősök nem ismerik eléggé az ukrán állami nyelvet, ami befolyásolja a ZNO eredményeit”- jelentette ki az ukrán oktatási miniszter.

Lilija Hrinevics úgy véli, hogy az oktatás minőségének javítása érdekében az ilyen oktatási intézményekben olyan tantárgyakat kell bevezetni, amelyeket kizárólag ukrán nyelven fognak tanítani.

Szerinte, az általános iskolákban a kisgyermekeknek először anyanyelvükön kell tanulniuk, de tovább folytatniuk kell az államnyelv megismerését, s olyan tantárgyakat kell bevezetni, amelyeket ukrán nyelven tanulnak. Ez az iskolák jobb oktatási minőségéhez vezetne – mondta a miniszter.

Mint ismeretes, döntött a parlament: a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán.

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember 5-én.

A nemzetiségi iskolák oktatási nyelvére vonatkozó rész megvitatása során heves vita alakult ki a délelőtti ülésen a képviselők között, ezért az erről szóló döntést az esti ülésre halasztották. A vgolos.com.ua közlése szerint az esti ülés után az új oktatási törvényt a nyelvi résszel együtt elfogadták, melynek értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, csupán az óvodai nevelést és az elemi osztályokban zajló oktatást garantálja anyanyelven, azaz magyarul.

Forrás: www.karpatinfo.net

Ezt olvasta már?

Nagytárkányi tiltakozó nagygyűléssel a magyar oktatásügyért

A Magyar Közösség Pártja további társrendezőkkel együtt Ma nálatok! Holnap nálunk? címmel vasárnap felvidéki, kárpátaljai és erdélyi tüntetők részvételével tiltakozó nagygyűlést rendez Nagytárkányban, ahová Nyugat-Szlovákiából és Rozsnyóról is indít autóbuszokat az érdeklődők részére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X