2018. január 20.,szombat
Címlap | Hírek | Ondek: megpróbálunk 10 százalékot kiharcolni a tanároknak
Pavel Ondek

Ondek: megpróbálunk 10 százalékot kiharcolni a tanároknak

Az oktatásügyi szakszervezetek készek keményebb harcot folytatni a jobb bérekért. Azt követően, hogy megtagadták a szociális békéről szóló memorandum aláírását, ami azt jelentette volna, hogy nem fognak sztrájkolni, a kormány csupán az idén szeptemberi, 6 százalékos béremelést ígérte meg nekik. A korábban 2020-ig bezárólag beígért emeléseket a kormány ezzel kérdésessé tette. Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Pravda napilap online kiadásának adott interjújában kijelentette, kész 10 százalékot kiharcolni a tanároknak.

Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (OZPŠaV) elnöke a kérdésre, hogy számított-e arra, hogy a kormány a memorandum aláírásának megtagadását követően csupán a 2017-es 6 százalékot szavatolja majd a tanároknak azt felelte, hogy feltételezte, hogy a koalíciós partnerek egyezségre jutnak egymással és a szeptemberi emelés megvalósul.

„Azt, hogy a koalíciós pártok vezetői a béremelés mellett döntöttek, pozitívan értékeljük, másrészt viszont kissé aggaszt minket a jövő bizonytalansága. A kormány programnyilatkozata évi 6 százalékos béremelésről szól. Abból kiindulva, ami a politikusok részéről elhangzott, most megnyílik a tér a további tárgyalásokra, amelyek majd az emelt szintű kollektív tárgyalások részét képezik. Amennyiben jó lesz a gazdasági helyzet, és a szociális partnerekben is meglesz a hajlandóság, reméljük, hogy több százalékos béremelés is kiharcolható lesz” – fogalmazott Ondek, aki kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy 10 százalékra törekednek. „A tárgyalás kimenetele ugyanakkor a szociális partnerektől, illetve a helyzet alakulásától is függ” – jegyezte meg.

„Az emelt szintű kollektív szerződésről folyó tárgyalások esetén bizonyos szabályok érvényesek, amelyek a kollektív egyeztetéseket szabályozó törvényből fakadnak. Az pontosan meghatározza az egyezség határidőit, de az adott esetben elmaradó egyezség esetén foganatosítandó lépéseket is. Ha a tárgyalások sikertelenek lennének, végső lépésként nyomásgyakorló eszközökhöz nyúlhatunk. Ugyanakkor az első helyen a tárgyalásos módszer szerepel. A sztrájk a végső lehetőség” – fűzte hozzá a szakszervezeti vezető annak kapcsán, hogy mitévők lesznek, ha nem jönnének be a 10 százalékos béremelés kicsikarásával kapcsolatos számításaik.

A Pravda azt is firtatta Pavel Ondeknél, hogy nem tart-e attól, hogy az esetlegesen sikertelenül végződő tárgyalások hatására a tanárok, vagy akár a szakszervezeti tagok is kihátrálnak mögüle.

„Semmi esetre sem fogok személyes döntéseket hozni. Ez a szakszervezeti tanács feladata. Mindez azt jelenti, hogy a béremelésért folytatott tárgyalások sikertelensége esetén, a tanács további határozatot hozhat, amely akár egy tiltakozó akció lehet. A szakszervezeti tanács akár le is válthat engem, mivel megbízatásom meghatározott időre szól”.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Véglegesen megszűnt a dunaszerdahelyi Ozorák iskola

A dunaszerdahelyi Vásártéri Magán Szakközépiskola az egyik legnagyobb ilyen jellegű tanintézmény volt Szlovákiában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X