2018. január 20.,szombat
Címlap | Hírek | Új tanév – változások az oktatás terén

Új tanév – változások az oktatás terén

Sok változás lesz az új tanévben. Heti egy tanítási órával megerősítik a történelemoktatást az alapiskolák felső tagozatán – tájékoztatott az oktatási tárca sajtóosztálya.

A történelemoktatás megerősítésének célja a kritikus gondolkodásmód fejlesztése, a szélsőséges eszmék iránti fogékonyság gyengítése, érvel az oktatási tárca. A történelemtanárok a 9. évfolyamban nagyobb teret kapnak a tananyag mélyebb elsajátíttatására, eközben kiegészítő anyagok alkalmazására, tanulmányutakra és a történelmi-társadalmi összefüggésekkel kapcsolatos vitákra is lehetőség nyílik.

A magyar iskolák egy év haladékot kaptak, hogy megoldják a kilencedikesek plusz egy történelemórájának a problémáját.

Változásokat hoz az alap- és középiskolák, illetve iskolai létesítmények finanszírozásáról szóló törvény módosítása is. Szeptember 1-től utazási támogatást kaphatnak az alapiskolások és a speciális alapiskolák tanulói is, ha olyan településről származnak, ahol nem működik az általuk választott tanítási nyelvű alapiskola. Ilyen tanuló utazási támogatást igényelhet.

A gimnáziumokban idegen nyelv, informatika, hittan, testnevelés tantárgyi csoportok alakíthatók. Változás az is, hogy a laboratóriumi gyakorlattal és projektkészítéssel párosuló tantárgyak oktatása során a különböző osztályokba járó évfolyamtársakat összevonhatják. Egy-egy csoportban legfeljebb 23 tanuló lehet. Eddig csak az osztályon belül lehetett kisebb csoportokra bontani a diákságot. “Az évfolyamon belüli csoportosítás hatékonyabb és jobb minőségű oktatást eredményezhet, illetve hatékonyabbá válik az órarendkészítés is” – állítja a minisztérium.

A 2017/2018-as tanévben 10 új tanulmányi szakkal bővül a kínálat a szakközépiskolákban. Az új szakok közé tartozik majd a bioenergetika, az üvegdizájn, a minőségmenedzsment a vegyi laboratóriumban, valamint az informatikai és digitális technológiák. A speciális iskolákban gasztronómiai szolgáltatások szakkal bővül a kínálat.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Oktatásügyünk és pedagógusképzésünk megreformálása égető feladat

A tanítási órán nem a pedagógusnak, hanem a diáknak kell dolgoznia, a pedagógus csak segít

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X