2018. április 21.,szombat
Címlap | Kitekintő | Rövidfilmes segédanyag tanároknak

Rövidfilmes segédanyag tanároknak

A Faludi Ferenc Akadémia Rövidfilmes segédanyag tanároknak címmel tett közzé válogatást a nemzetközi filmszemléire beérkezett alkotásokból. A gyűjtemény harminc rövidfilmet tartalmaz, ezek mindegyikéhez tartozik egy rövid tartalmi ismertető, korosztályi ajánlás, háttér-információk (pl. a filmben előforduló fontosabb ismeretlen fogalmak magyarázata), valamint az adott film filmnyelvi sajátosságainak elemzése (formanyelvi megjegyzések).

A választott film feldolgozásában módszertani ötletek, a filmről folytatott beszélgetést elindító- továbbvivő kérdések és néhány filmkockából álló képgaléria is segítenek. Ezen kívül általános módszertani bevezetőt és műfaji összefoglalót is találunk a segédanyagban. A rövidfilmek betűrendben szerepelnek, a keresgélést azonban megkönnyíti, hogy korosztályok szerint, illetve a bőséges címszókínálat alapján is kereshetünk. Ezek a címszavak a filmekhez tartozó segédletben is fel vannak tüntetve, így tulajdonképpen a filmről folytatott beszélgetés során sorvezetőként, vagy a film megtekintése előtt, egyfajta ráhangolódásként is felhasználhatók. A legtöbb film magyar nyelvű, emellett azonban angol, finn, iráni, lengyel, mexikói, osztrák, spanyol, ukrán alkotások is megtalálhatóak a gyűjteményben, ezeket magyar felirattal lehet megtekinteni. A legrövidebb film három, a leghosszabb 24 perces, a legtöbb film azonban 10-15 perc hosszú, így egy tanórán egy film akár kétszer is megtekinthető. A filmek műfaja is változatos, az élőszereplős kisfilmek mellett animációs film, dokumentumfilm, filmetűd is szerepel a listán. A filmek megtekintése – az anyagokkal való visszaélés elkerülése érdekében – regisztrációhoz kötött, a hozzáféréshez szükséges kód az info@faludiakademia.hu email-címen igényelhető.

A Faludi Ferenc Akadémia 1996-ban indította el pályázatát az amatőr filmesek támogatására: „Az intézet minden évben olyan témára várja az alkotásokat, amellyel egy aktuális társadalmi vagy spirituális igényre, problémára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt években a csoda, áldozat, kegyelem, bizalom, hűség, szomjúság, szerelem volt a hívószó. Lényeges, hogy olyan filmek és fotográfiák készüljenek, amelyek eredeti mondanivalót hordoznak, és bár lehet, hogy technikájukban nem kifinomultak, alapvetően a kép nyelvét használják ennek kifejezésére.” A segédanyag bevezetőjében a filmeket elsősorban osztályfőnöki, etika és hittan órákra ajánlják, érdemes azonban magyartanárként is belenézni a kínálatba, hiszen egy-egy rövidebb alkotás akár egy irodalmi mű előkészítése során, ráhangolódó feladatként is felhasználható. A filmek – amint ez a kiemelt kulcsszavakból is kitűnik – olyan alapvető kérdéseket, problémákat tematizálnak, amelyek könnyen kapcsolatba hozhatók a tanórákon olvasott szövegekkel. Így filmek felhasználásának csak saját fantáziánk és az idő szűkössége szabhat határt – az időveszteséget a filmek motiváló ereje ellensúlyozhatja. A filmeket azonban nem szükséges irodalmi szövegekhez társítanunk – akár kreatív írási feladatok kiindulópontjául is szolgálhatnak. A filmek történetét a diákok továbbírhatják, a beszéd nélküli vagy animációs filmekhez párbeszédeket, monológokat alkothatnak, jellemzést, belső monológokat készíthetnek az adott filmhez, így az írott (szépirodalmi) szöveg és a film mint médium lényegi különbségeire is rávilágíthatunk. Emellett a művészi igényű rövidfilmek esetében az egyes filmnyelvi megoldások (pl. fekete-fehér szín, montázsok szerepe, a beszéd hiánya, stb.) alaposabb megfigyelésével a hetedik művészettel szembeni tudatosabb befogadói magatartást is erősíthetjük diákjainkban.

Iványi-Szabó Rita – Magyartanárok Egyesülete

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X