2018. április 21.,szombat
Címlap | Hírek | 165 éve hunyt el Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító
Oberweißbach-Fröbelmuseum

165 éve hunyt el Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító

Friedrich_FröbelFriedrich Wilhelm August Fröbel (Oberweißbach, 1782. április 21. – Marienthal, 1852. június 21.) német pedagógus, Johann Heinrich Pestalozzi (svájci pedagógus, a neveléstörténet egyik legnagyobb alakja) diákja; óvodaalapító – az ő emlékére tartják az Óvoda napot.

1837-ben Fröbel nyitotta meg az első németországi óvodát lakóhelyén, Bad Blankenburgban (az akkor még önálló Schwarzburg-Rudolstadt, türingiai német hercegségben). Kezdetben a „játszó és elfoglaló intézmény” névvel illette, melyet 1840-ben „gyermekkertre” (Kindergarten) változtatott. Az ötlet kis idő múlva elterjedt, hála a Meyer nővéreknek, akik 1849-től kezdve önkéntes munkában szerte Németországban meghonosították Fröbel koncepcióját.

1831 és 1836 között Svájcban tevékenykedett, különböző iskolákat alapított és részt vett a népiskolai tanárképzésben. Felismerte a jelentőségét az iskola előtti nevelésnek, amely a gyermekek tevékenységi hajlamát ösztönzi. 1837-ben létesítette kisgyermekek részére az első „Gondozó-, Játék- és Foglalkoztató Intézetet” a türingiai Blankenburgban, amelyeket 1840-től óvodáknak nevezett el. Fröbel születésnapjára (1782. IV. 21.) emlékezve tartják minden évben az Óvoda napot. 70 éves korában a Bad Liebenstein melletti Marienthal-kastélyban halt meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X