2017. december 15.,péntek
Címlap | Hírek | Pedagógustalálkozó: idén Albert Sándor kapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat

Pedagógustalálkozó: idén Albert Sándor kapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat

(bj) Kalácska Erzsébet, Morvay Katalin, Molnár Ilona, Albert Sándor, Hrbácsek Magdaléna,Mészáros Magdolna, Hanesz Angelika, Bábi László (fotó: Beke Beáta)

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Elnöksége, Központi Irodája az SZMPSZ Rozsnyói Területi Választmányával és a Comenius Pedagógiai Intézettel közösen április 8-9-én tartja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok 23. Országos Találkozóját Rozsnyón.

A szombati nap záróprogramja a díjkiosztó ünnepség volt. Idén Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora vehette át a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az idei rendezvény hívógondolata „A személyre szabott tanulást támogató iskolafejlesztések”, támogatója pedig ismét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és idén már a szlovák oktatási minisztérium nemzetiségi államtitkársága is.

Fekete Irén, az SZMPSZ komáromi központi irodájának vezetője köszöntőjében egyebek mellett elmondta: „A XXI. század iskolája teljesen különbözik az összes eddigitől. A soha nem látott méreteket öltő technikai, gazdasági és társadalmi fejlődés merőben új iskolát követel annak minden járulékával együtt. A minket körülvevő világ olyan ütemben változik, hogy nehéz kiszámítható tudást adni gyermekeinknek. A pedagógus a körülmények szorításában biztos pontokat keres, hogy újra tudja értelmezni a tanulás célját és módszereit, s természetesen a pedagógus szerepét is. Ehhez kívánunk mi segítséget nyújtani neves szakemberek bölcsességét, tapasztalatát hadba állítva, együtt gondolkodva, jó gyakorlatokat, megoldásokat keresve. Az idei rozsnyói pedagógustalálkozón első ízben sikerült a szervezőknek megvalósítani, hogy az országban minden érdeklődő pedagógus csatlakozhasson hozzánk, ugyanis a konferenciát élőben, online közvetítjük a Visual Team jóvoltából.”

A rozsnyói történelmi városháza dísztermében jeles hazai és külföldi díszvendégek jelenlétében zajló szombat délelőtti program plenáris jelleget öltött. Baráth Tibor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezető- és Továbbképző Intézetének igazgatója, továbbá Setényi János oktatáskutató és Bandiné Liszt Amália, a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezetője tartott előadást. Egy kiállítás megnyitójára is sor került, amely során a különféle projektekbe bekapcsolódó, rozsnyói régióban működő oktatási intézmények mutatták be iskolájukat. A megnyitón Kulik Szilvia, a pelsőci Dénes György Alapiskola igazgatója szólt az egyes helyszínekről, az alkotókról és mentoraikról.

Délután a helyi Fábry Zoltán Alap- és Középiskolában szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel és műhelymunkával folytatódott a pedagógustalálkozó. Hat szekcióban folyt a munka, illetve a hetedik csoport egy zárt szakmai műhely volt, amely az oktatási reformtervezet szakmai véleményezésével foglalkozott. Annak munkájába az SZMPSZ képviselőin kívül a hazai magyar pártok és civil szervezetek szakemberei is bekapcsolódtak.

Peter Krajňák, az oktatási tárca államtitkára Milyen jövőképet kínál az Oktatás és Nevelés Fejlesztésének Nemzeti Programja a fejlesztő iskolák számára? című előadásában a reformtervezet által a fejlesztő iskoláknak nyújtandó jövőképet vázolta. A részletekről és a közös állásfoglalásról a találkozó után számolunk be.

Szombaton este ismét átadták a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat és a szlovákiai magyar pedagógusok 4 kategóriában odaítélt díját. A kategóriák a következők: a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért; pedagógus-életpálya-díj; kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért járó díj; a szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért. Sajnos, az óvodapedagógusok részére kiötlött kiváló módszertani és nevelési eredményekért járó 5. díjat idén senki sem vehette át, mert e kategóriában nem érkeztek be jelölések.

Az SZMPSZ Országos Elnöksége 2017. március 25-én Komáromban megtartott ülésén határozott a díjakról. A szövetség emléklapját és Darázs Rozália szobrászművész bronz kisplasztikáját Jókai Tibor, a szövetség elnöke, valamint Ádám Zita és Vörös Mária, a Szövetség két alelnöke adta át a díjazottaknak.

A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért járó díjat Hanesz Angelika, a Buzitai MTNY Alapiskola pedagógusa és a Kassai Šafárik Természettudományi Egyetem Informatikai Tanszékén módszertani szakértője, valamint a Mentor Tehetségsegítő Tanács elnöke (a buzitai alapiskola mellett működő SZMPSZ-alapszervezet jelölte), továbbá Mészáros Magdolna, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda szlovák–magyar szakos pedagógusa; az iskolai Csalogány énekkar alapítója, vezetője és karnagya (az iskola tantestülete és az SZMPSZ Galánta–Vágsellyei Területi Választmánya jelöltje) vehette át.

A kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért járó díjat Hrbácsek Magdaléna, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara egyetemi oktatója és Kalácska Erzsébet, az ógyallai Építőipari Szakközépiskola pedagógusa kapta. Hrbácsek Magdalénát Zsilka Tibor egyetemi professzor, Kalácska Erzsébetet pedig az ógyallai Építőipari Szakközépiskola igazgatósága és a helyi SZMPSZ, valamint az SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya ajánlotta.

Pedagógus-életpályadíjban Molnár Ilona, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Szakközépiskola igazgatója és Bábi László, a Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia egykori igazgatója részesült. Egyiküket iskolája igazgató-helyettese és több pedagógusa, másikukat pedig az iskolája mellett működő SZMPSZ és a Pázmány Péter Gimnázium igazgatósága jelölte.

A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért-kategóriában az SZMPSZ In memoriam tiszteletbeli díjat adományozott dr. Palinay Gyulának, s további díjat adományozott Morvay Katalinnak, a pozsonyi Duna Utcai Alapiskola és Gimnázium igazgatójának. Dr. Palinay Gyulát in memoriam az SZMPSZ Országos Választmánya jelölte azért a nemes gesztusáért, hogy végrendelete értelmében 4 millió forint összegű adományt nyújtott a felvidéki, tehetséges, hátrányos helyzetű magyar gyerekek megsegítésére.

Morvay Katalint a díjra az SZMPSZ Pozsony-Szenci Területi Választmánya, valamint a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium nevelőtestülete jelölte. Az általa irányított intézmény a pozsonyi Comenius Egyetem gyakorlóiskolájaként aktívan részt vállal a hallgatók pedagógusi hivatásukra való felkészítéséből.

A legrangosabbnak számító Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat idén Albert Sándornak, a Selye János Egyetem alapító rektorának ítélték. Őt erre a díjra a Felnőttképző Intézet munkatársai, valamint az SZMPSZ Pozsony-Szenci, Nagyrőcei és Tőketerebesi Területi Választmányai jelölték. Végül Albert Sándor valamennyi díjazott nevében köszönetet mondott a díjakat adományozóknak.

Vasárnap a pedagógustalálkozó a szombat délutáni műhelymunka és kerekasztal-beszélgetések kiértékelésével, illetve a tapasztalatok leszűrésével és az ajánlások megfogalmazásával folytatódik.

Ezt követően az iskolafejlesztések céljairól szóló, A legközelebbi iskola legyen jó iskola! című pódiumbeszélgetésre kerül sor. Majd Setényi János oktatáskutató foglalja össze a szakmai konferencián elhangzottakat. Tamás Erzsébet, az SZMPSZ Rozsnyói Területi Választmánya elnökének zárszava után a résztvevők közösen megkoszorúzzák Czabán Samu szobrát.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

254 magyar alapiskolába 3 505 gyermeket írattak be

Az  SZMPSZ sajtóközleménye A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) fontos feladatának tartja, hogy figyelemmel kísérje …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X