2017. december 15.,péntek
Címlap | Hírek | A Híd módszertani változásokat szeretne a szlovák nyelv oktatásában

A Híd módszertani változásokat szeretne a szlovák nyelv oktatásában

Peter Krajňák

A Híd a szakemberekkel együtt új módszertant szeretne kidolgozni a magyar tannyelvű általános iskolákban a szlovák nyelv oktatására vonatkozóan. A memorizálás helyett az élő kommunikációra törekednének.

A Híd a szakemberekkel együtt új módszertant szeretne kidolgozni a magyar tannyelvű általános iskolákban a szlovák nyelv oktatására vonatkozóan. Jelenleg folyamatban van egy kísérleti tesztelés három általános iskola 1. és 5. évfolyamában.

“Ez a nyelvtanítás új koncepciója, amely nem a memorizálásra és a verstanulásra épülne, hanem az élő kommunikációra” – jelentette ki Peter Krajňák oktatásügyi államtitkár. Ezzel a módszerrel azt szeretnék elérni, hogy javuljanak a diákok nyelvi kompetenciái. “Ez a középiskolákban is alkalmazható. Azonban ha az általános iskolákból olyan diákok kerülnek ki, akik nem rendelkeznek a megfelelő szintű nyelvi kompetenciával, akkor ez már a középiskolában a kezdeteknél is problémát jelent. Még akkor is, ha sokan választanak magyar tanítási nyelvű intézményt a későbbiekben” – mondta.

Az Állami Pedagógiai Intézet és a Módszertani Pedagógiai Központ (MPC) Krajňák szerint már előkészíti az első módszertant és az első dokumentumokat. Négy éven belül a teljes projektnek el kéne készülnie. “Az a célunk, hogy 2020-ig elkészítsük az új módszertant, és ez lényegében egy élő dolog, amely kapcsán közvetlenül együttműködünk az iskolákkal. Ha sikeres lesz ez a projekt, akkor a következő választási időszakban már foglalkozni kell az új tankönyvek előkészítésével az új módszertan alapján” – fűzte hozzá.

A Híd a mai napon arról tájékoztatott, hogy létrehoznak egy e-mail címet, amelyen keresztül kommunikálhatnak majd a lakosokkal az oktatási témákról. Ez az e-mail cím az i-skola@most-hid.sk, és a lakosok itt jelezhetik problémáikat és panaszaikat.

Forrás: www.bumm.sk

Ezt olvasta már?

Ravasz: A kisebbségekhez tartozó gyermekeknek a szlovákot második nyelvként kellene tanulniuk

Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke úgy véli, a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek jobban tudnának szlovákul, ha nem anyanyelvként, hanem második nyelvként tanulnák azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X