Címlap | Hírek | Mátyusföld: megszűnő iskolák, híguló magyarság a falvakban

Mátyusföld: megszűnő iskolák, híguló magyarság a falvakban

Mátyusföldön barangolunk, nevezetesen Nemeskajalon.

Abban a 65 százalékban magyarlakta, mintegy 1500 lakost számláló faluban teszünk sétát, ahol annak ellenére, hogy az utca nyelve a magyar, idén már nem nyitott ki a magyar tanítási nyelvű általános iskola.

A szlovák-magyar nyelvhatár egyik végvárában vagy a közeli Galánta magyar általános iskoláját választják a szülők, vagy nem ritka az sem, hogy a könnyebb érvényesülés reményében a szintén Galántán működő, szlovák tanítási nyelvű iskolák valamelyikébe íratják a csemetét.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Döntött az ukrán parlament: a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán

A Legfelsőbb Tanács második olvasatban elfogadta az új oktatási törvényt – adta hírül az osvita.ua hírportál szeptember …

Ondek: megpróbálunk 10 százalékot kiharcolni a tanároknak

Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Pravda napilap online kiadásának adott interjújában kijelentette, kész 10 százalékot kiharcolni a tanároknak.

Új tanév – változások az oktatás terén

Sok változás lesz az új tanévben. Heti egy tanítási órával megerősítik a történelemoktatást az alapiskolák felső tagozatán – tájékoztatott az oktatási tárca sajtóosztálya.

Másként tanulhatnák a szlovák nyelvet a más anyanyelvű gyerekek

A nem szlovák anyanyelvű gyerekek Zuzana Zimenová független parlamenti képviselő törvénymódosító indítványának elfogadása után egy speciális szlováknyelv-oktatási programnak köszönhetően másként tanulhatnák a szlovák nyelvet az iskolákban, mint eddig.

Pályázati lehetőségek iskolák fejlesztésére

ZDRAVIE NA TANIERI • Szakközépiskolák és alapiskolák fenntartói (települési és megyei önkormányzatok) pályázhatnak gyakorlókonyhák berendezésére, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X