2018. január 19.,péntek
Címlap | Hírek | Idén 247-tel több magyar elsős van, mint tavaly (infografika)

Idén 247-tel több magyar elsős van, mint tavaly (infografika)

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesítette a 2016/17-es tanévre vonatkozó tanulói létszámokat. Az idén az 1. évfolyamot 3 822 tanuló, a 0. évfolyamot pedig 300 tanuló látogatja.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) egyik legfontosabb feladatának tartja az iskolák érdekképviseletét a szlovákiai magyar közösség sajátos oktatásügyi kérdéseiben. Ehhez elengedhetetlen, hogy pontos, aktuális információkkal rendelkezzen az oktatási intézményekről. Az adatok frissítése céljából az SZMPSZ felkérte a szlovákiai magyar alapiskolák igazgatóit, tegyék hozzáférhetővé az idei, 2016/17-es tanévre vonatkozó szeptember 15-én rögzített tanulói létszámokat az alábbiak szerint: a nulladik osztályosok létszáma, az első osztályosok létszáma, az alsó tagozatosok összlétszáma, a felső tagozatosok összlétszáma.

A Pedagógusszövetség évek óta rendszeres statisztikai kimutatást készít a hivatalos beiratkozásokat követően, amelyről tájékoztatja a közvéleményt.

A mellékelt táblázatokban (amelyek elérhetők ITT és ITT) összehasonlították a beiratkozási adatokat a valós létszámokkal, amelyek helyenként eltéréseket mutatnak. A jövő tervezése szempontjából a pontosított (járási, megyei lebontásban is kimutatott) számadatok további elemzésekre ösztönzik az SZMPSZ munkatársait, valamint régiók szakembereit.

Az SZMPSZ forrásai alapján jelentős eltérés mutatkozik a 2016-ban beíratott tanulók és a 2016. szeptember 15-én regisztrált első évfolyamot megkezdett tanulók létszáma között. A hivatalos hazai beiratkozás időpontjában (április 1-30.) között 3 402 diákot írattak magyar tanítási nyelvű alapiskola 1. évfolyamába és 135 diákot a 0. évfolyamba.

„Jelenlegi összesített adataink szerint a 2016/2017-es iskolaévben az 1. évfolyamot 3 822 elsős tanuló, a 0. évfolyamot pedig 300 tanuló látogatja” – közölte Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke. „Ez optimizmusra ad okot, hisz a 2015/2016-os iskolai tanévet 3 575 elsős tanuló és 372 nulladik évfolyamos tanuló látogatta” – fűzte hozzá.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Megkérdeztük a Felvidék Szépe 2017 döntős lányait…

... a magyar iskola szerepéről. Milyenek a friss tapasztalataik és hogyan látják az anyanyelvi oktatás szerepét a gyerekek fejlődésében?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X