2018. augusztus 16.,csütörtök
Címlap | Hírek | Hogyan nem lesz szlovák alapiskola Gellében?!

Hogyan nem lesz szlovák alapiskola Gellében?!

Az utóbbi napokban a legismertebb közösségi hálón egy szlovák tanítási nyelvű alapiskola megalapítására szükséges pénz gyűjtésére való felhívás látott napvilágot. Az alulfinanszírozott oktatási rendszerben ez nem is lenne meglepő hír, a biztosítékot viszont azért verte ki, mert a helyesírási hibákkal tűzdelt szlovák szöveg a magyar ajkú lakosok szlovák nyelvtudását pellengérezi, és hiányolja a szlovák alapiskola szerintük megalapozott létét. Mindezt Csallóköz szívében, Gellében. A 2011-es népszámlálási adatok alapján 89%-ban magyarok lakják ezt a kis falut, a szlovák anyanyelvű lakosok száma 10%.

Első olvasásra gyanús a felhívás – nem beszélve a magyarellenes kirohanásokról. Egy szlovák tannyelvű iskolára gyűjtő szöveget azért illik úgy megírni, hogy a fröcsögésen túl ne hemzsegjenek benne a helyesírási hibák! A gyanút csak tetézi az, hogy maga a gyűjtés egy internetes bank számláján zajlik (Fio Banka), illetve egy másik ismert pénzügyi tranzakciókra alkalmas rendszer (Paypal) van feltüntetve. Az utóbbi számla viszont irányítható (értsd kialakítható, kezelhető) a fotel kényelméből, nem kell hozzá semmiféle személyes kapcsolat. Ugyanakkor a pénzügyi mozgások (utalások) nehezen lekövethetők és elvégezhetők a világ bármely pontjáról, ahol épp van internetes kapcsolat. Ez indokolta az alábbi kis oknyomozó riportot. Tessék hátradőlni, kávé rendel és indul az utazás a CK Langer közreműködésével. De szépen, sorjában!

Öregbítsük jó hírnevünket – egy-két év ide-oda!

A Langer polgári társulás honlapján a Rólunk aloldalon büszkén hirdetik, hogy már 2 éve folytatnak tevékenységet, a Belügyminisztérium névjegyzéke szerint azonban alig három hete(!) jegyezték be a polgári társulást.

A PT működésének ideje eltérő - alig 3 hete jegyezte be a belügy.
A PT működésének ideje eltérő – alig 3 hete jegyezte be a belügy.


Ütős marketingszöveg az alap – nem baj, ha másolt!

A Szolgáltatások aloldal szinte könnyeket csal ki az ember szeméből – karitatív estélyek, gyermekfoglalkozások, segélynyújtás és önkéntesség. Mindez olyan szép és jó, oly szívmelengető. Csak az a baj vele, hogy egy az egyben lemásolták egy 6 éve működő besztercebányai polgári társulás oldalát. Helyes a felvetés: ki másolt kitől? Nézetek, vélemények?

Copy & paste a javából...
Copy & paste a javából…


Adakozást szervezni nem vicc

Az adakozásra való felhívások keltették fel a gyanút a társulással szemben, és pár kattintással be is igazolódott, hogy meglehetősen kétes (mondhatni illegális) ez a pénzgyűjtés. Már csak abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a Belügyminisztérium egy 2014-s törvény alapján erről is szeretne tudni és ezért regisztrációhoz köti ezt a fajta pénzgyűjtést. A törvény megköveteli a weboldalon való feltüntetését ennek a regisztrációnak. A Langer PT oldalán, de a Belügyminisztérium oldalán is hiába kerestük ezt az információt. A szankció 100–1000 €. Hoppá!

Adakozni csak pontosan és szépen...
Adakozni csak pontosan és szépen…


Alapszabály és tisztviselők

A polgári társulás alapításának elengedhetetlen feltétele az alapszabályzat. Ez a hivatalos okirat tartalmazza a társulás céljait, annak működési elveit és a döntéshozó, illetve ellenőrző szerveit.
Ez az egyetlen hivatalos okirat, amit a minisztérium alkalmazottja a bejegyzéskor tüzetesen végigolvas. Kíváncsiak lennénk, mit gondolhatott, amikor a kezdő három mondat után (amelyek az oktatásról szólnak) a következő célokra talált: a tejtermékek fogyasztásának propagálása, takarító munkák segítése, telekommunikációs tanácsadás, pénzbehajtás(!), okkultizmus, paranormális jelenségek dokumentálása(!), divattervezés, utaztatás és társkereső szolgáltatás! Na. Kezdetnek nem rossz, ugye?

Az alapszabály nagyon széleskörű...
Az alapszabály nagyon széleskörű…

A tisztviselők listáját olvasva családi vállalkozásra gyanakszik az ember. Három Doboš vezetéknevű alapító, ebből Tomáš kapásból az igazgató is. Jól jegyezzék meg ezt a nevet, mert ez kulcsfontosságú lesz a későbbiekben.

Az internet bugyrai

Tomáš Doboš szlovákia TLD doménjei
Tomáš Doboš szlovákiai TLD doménjei

Nézzük meg akkor, hogy is állunk internetes viszonylatban. A polgári társulás egy ingyenes weboldalakat kínáló szolgáltatáson futtatja a weblapját. Nincs ebben semmi meglepő – pénz híján (mert ezért is gyűjtenek) ez érthető. A figyelmes oknyomozó szem azonban észreveszi, hogy a tisztviselők emailje, illetve a központi kapcsolat emailcíme a TLD szintű langer.sk doménnevet használja. Nocsak, ki a tulajdonosa? Csak nem valami doménvadász csínytevésének áldozata a szegény polgári társulás?
Két kattintás és fellélegezhetünk. Ugyanaz a Tomáš Doboš a langer.sk tulajdonosa, mint az PT alapítója. De ha övé a domén, akkor miért azon a fura oldalon futtatja a polgári társulásának weboldalát? Nos, nézzük akkor ezt a langer.sk-t. Egy kis gyors átirányítás (3 másodperces), és már nyílik is az oldal. Izé. Micsoda? Lander Holding? Cuki ez a mátrixos sablon, csak kicsit idejétmúlt. Nem baj, nézzük. Divíziók. Egy, kettő, három, pillanat … 14 ?! Húha, jó kezekben lesz a gellei szlovák alapiskola – ez egy nagyon komolynak tűnő vállalat karitatív projektje lehet. Vagy mégsem?

Langer s.r.o. és a divíziók

A www.langer.sk mátrixos honlapján katonás sorrendben sorakoznak a társaság divíziói. Van itt élelmiszer divízió, ahol friss sajtot és gyümölcslevet kínálnak, a technikai divízió wifi- és adsl-routert kínál, az ázsiai kultúra divíziója a vusu tradicionális kínai harcművészetet mutatja be, de van itt tolmácsolás és fordítás kínai nyelvre is. Az oldal alján a Nemzeti Szaktovábbképzés Intézményének linkje található.
A kozmetikai divízió a Nu Skin termékeit kínálja, Tomás Doboš még mint „Avon Gentleman” is feltűnik az oldal alján, a textil divízió egyedi divatterveket ígér, a SAP divízió a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszerében segíti a rászorulókat. Minden cégnek szüksége van árumozgatásra és logisztikára, legyen házon belül ez is. De ha már „minden saját”, legyen a pénznem is! Hölgyeim és Uraim! Itt a szlovák dollár! Rövidítve az (SKD)!
A sok nehéz munka után ránk fér egy kis pihenés. Ne keresse a konkurenciát – a CK Langer elviszi bárhova! Tipp: csak óvatosan az ázsiai utakkal, mert elég sablonos (értsd egyforma angol sablonszöveges!) az összes leírása; és az utazási iroda kötelező biztosításáról egyetlen biztosító sem tud.
Végre itt a várva várt divíziónk: a Langer PT. Katt a linkre, nézzük a bátor terveket. Hmm, „hamarosan” a leggyakoribb szó az oldalon. Sebaj, majd frissítik, elvégre 3 hét alatt biztos nem volt még rá idejük. Majd az autóiskola kárpótol minket biztosan. Ja, nem – az csak 2018-ra van betervezve! A tervekben még szerepel egy nonprofit szervezet (2020), rá két évre, 2022-ben megalakul a Langer Nadáció és a sort a 2025-ben megnyíló (most tessék kapaszkodni!) Langer Academy zárja, ami egy bentlakásos magániskola, két szakkal: boszorkányság és ázsiai kultúra!

Bátor tervek. Kellenek az ilyenek. „Merj álmodni, mert az álmok álmodói meglátják a holnapot” – írja Ron Cristian, aki épp olyan rejtélyes személy, mint Tomáš Doboš. Adjunk egy esélyt az ambiciózus fiatalembernek. Vagy mégse?! Ezúttal az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában szembesültünk a mindnyájunkra nézve tragikus ténnyel: a Langer s.r.o. (valószínűleg ő volt az óriási holding alapítója) alig két hónapja, 2016. augusztus 30-án MEGSZŰNT! Méghozzá önkéntesen, az alapítok döntése alapján. Hát nem óriási kár?!

A Langer Kft. megszűnt!
A Langer Kft. megszűnt!


Tomáš Samuel Langer (Doboš) – a szuperhős

A már megszűnt Langer Holding (vagy kft), (vagy polgári társulás) alapítója, vezérigazgatója, tanácsadója, szakembere Tomáš Samuel Langer (Doboš). Hivatalos okiratokban a Doboš vezetéknevet használja, de a Linkedin közösségi hálón a Langer vezetéknév van feltüntetve. A nagyon sokoldalú fiatalember és családja rengeteg hasznos és hiánypótló tevékenységet végez.

A Mátrix (film) bűvöletében élő, Smith ügynök szerepében fellépő Tomáš az egész családját bevonta a minap tönkrement Holding irányításába. A nyilvánosan hozzáférhető adatok és az általa feldolgozott részletes családfa alapján arra lehet következtetni, hogy az édes anyukája gellei illetőségű, Zuzana Dobošová, leánykori nevén Langerová. Épp ez a (vezeték)név adta a polgári társulás és a feloszlatott holding nevét is.

A Langer család
A Langer család


Hogyan lesz mindebből szlovák iskola Gellében?

Az internet és a Google keresőmotorja csodákra képes. Megfelelő kulcsszavak és oldalak ismeretében csak órák kérdése, hogy a fentihez hasonló kamu projektek lelepleződjenek. Valaha napok, hónapok kérdése volt hasonló oknyomozó riport alapanyagának begyűjtése. Manapság, amikor már képekre is képes keresni a Google, amikor egy telefonszám keresése alapján fel lehet göngyölíteni akár egy holding teljes tevékenységet is, akkor sokkal egyszerűbben rá lehet jönni a turpisságra.
Egy dolog a megalománia, másik viszont az illegális tevékenység. A szomorú sorsra jutott Langer Holding, de a minap bejegyzett Langer PT nem tartotta/tartja be a törvényeket (utazási iroda kötelező biztosítása, regisztrációs kötelesség nyilvános gyűjtés esetén). Ez viszont már egyéb következményeket vonhat maga után.

A hipotetikus kérdést megválaszolva: ebből sehogy sem lesz szlovák tanítási nyelvű iskola Gellében. A Langer PT ugyan próbálkozik pénzt gyűjteni a ĽudiaĽuďom.sk adakozóportál segítségével is, egyelőre a felhívásuk nincs helybenhagyva (remélhetőleg nem is lesz!). A felhívás részletezi a Langer PT terveit arra az estre, ha 5000 € gyűlne össze; ekkor első osztályt, egy évfolyamot nyitnának. Ha összejön 10.000 €, akkor egy komplett alsó tagozatot (érdekes matematika!), a teles szervezettségű iskolát potom 100.000 €-ból befednék! Ha mégse jönne össze ez a nevetséges összeg, sebaj – szerelnek egy konténer-iskolát!

Addig meg egy kis uszítás a magyarok ellen Gellében soha nem árt. Ugyanakkor utánanézni a dolgoknak se.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X