2018. június 24.,vasárnap
Címlap | Hírek | Urbán Péter: Beszéljünk iskoláink jövőjéről!
Urbán Péter, TANDEM

Urbán Péter: Beszéljünk iskoláink jövőjéről!

Mi az iskola küldetése a társadalmunkban? Az életre nevelés vagy a tudásátadás a célja inkább az oktatásnak? Hogyan szeretnénk, hogy 2045-ben kinézzenek az iskoláink? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a válaszokat a TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a magyariskola.sk portál. Egész pontosan arra kíváncsiak, hogy a szülőknek és maguknak a gyerekeknek milyen válaszaik vannak ezekre a kérdésekre. Urbán Pétert, a TANDEM nonprofit szervezet trénerét és a projekt szakmai vezetőjét kérdeztük a részletekről.

Honnan jött a „Beszéljünk iskoláink jövőjéről” projekt ötlete?
Szlovák kollégáktól inspirálódtunk. Mikor kezdődött a „Chceme vediet viac” kampány, akkor elmentem az egyik kreatív workshopjukra s nagyon megfogott a dolog. Egyből azonosultam azzal a céllal, hogy beszéljünk a jövőről, hogy legyen egy elképzelésünk arról, hová tartunk. Mert az egy dolog, hogy folyamatosan panaszkodunk, hogy ez milyen rossz, az nem működik, de tudjuk azt, hogy milyen oktatást, milyen iskolákat szeretnénk 25-30 év múlva? Mert fejlődést vagy jó irányba történő változást csak akkor tudunk elérni, ha tudjuk mi a cél, mi felé tartunk. Meséltem róla Tóth Tibornak, aki szintén nagyon lelkes lett, csakúgy mint Tokár Géza és Czímer Gábor a Kerekasztalból, úgyhogy úgy döntöttünk, belevágunk, s elindítjuk a programot magyarul is.

A projekt célja akkor az iskoláink jövőképének a megrajzolása?
A célunk, hogy elkezdjünk a jövőről is beszélni, s ebbe a párbeszédbe vonjuk be a szülőket, a laikus nyilvánosságot is. Nem egy nézetet szeretnénk rájuk erőltetni, vagy okosakat mondani, hanem meg szeretnénk hallgatni a véleményüket, hogy ők hogyan látják. Hisz érintettek: oda járnak a gyerekeik, vagy oda fognak járni. Nap mint nap találkoznak a témával, aktuális nekik.

A gyerekekhez is elmennek. Velük mi a céljuk?
Az ő véleményükre is kíváncsiak vagyunk. Őket érinti leginkább a kérdés, ők járnak iskolába, testközelből tapasztalják, milyen az oktatás, hogyan működik az iskola. A gyerekeket is meg fogjuk kérdezni, hogy szerintük hogy kéne kinéznie az ideális iskolának, számukra mi lenne a legjobb? Vagy ha majd az ő gyerekeik mennek iskolába, akkor mit szeretnének, mi legyen másképp, mint, ahogy most van.

Nem fogják elviccelni azzal, hogy ne is legyenek iskolák?
Biztos lesz viccelődés is, ez normális. De hiszünk abban, hogy a gyerekek nem hülyék. Nagyon is jó megfigyelők, s ha komolyan vannak véve, akkor komoly, használható meglátásaik vannak. Nem gondolom azt, hogy az a helyes hozzáállás, hogy majd mi okos felnőttek megmondjuk, mi a jó nekik. Épp ellenkezőleg: minél inkább kíváncsiak vagyunk a véleményükre, annál inkább együttműködőbbek.

Hol mindenhol terveznek workshopokat?
A pozsonyi már biztos, ott október 3-án lesz. Először a Duna utcai alapiskola és gimnázium kilencedikeseivel, majd 16.30-19.30 közt a Csemadok nagytermében a felnőttekkel. Ezen kívül biztosan szeretnénk Rimaszombatban és Komáromban is, de keletre is szeretnénk eljutni. Nyitottak vagyunk egyébként elmenni bárhova, ahol van érdeklődés a téma iránt. Bátran vegyék fel velünk a kapcsolatot, a beszeljunk.magyariskola.sk címen megtalálhatók az elérhetőségeink.

Ezt olvasta már?

Beszéljünk iskoláink jövőjéről – Komáromban

Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indított október elején a TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X