Címlap | Hírek | Országos Tanévnyitó Ünnepség Hanván

Országos Tanévnyitó Ünnepség Hanván

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége augusztus 29-én tartotta a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét a Tornaljához közeli Hanván, ahol Tompa Mihály költő, református lelkész, a népi-nemzeti irodalmi irányzat egyik legjelentősebb képviselője a falu református lelkésze volt. Az ökumenikus istentiszteletet Nagy Ákos Róbert a gömöri református egyházmegye esperese, valamint Balázs Patrik csoltói római katolikus plébános végezte.

Gyurán Ágnes a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Rimaszombati Területi Választmánya elnökének köszöntője és bevezető sorai után a magyar iskolába induló elsős gyermekek bemutatkozása és megáldása következett. Tanévnyitó ünnepi beszédet Jókai Tibor, a Szlovákai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke mondott.

“Én úgy gondolom, hogy az idei tanévet egy kicsit optimistábban kezdik a szlovákiai magyar pedagógusok, hisz az elmúlt tanév végén, június közepén a szlovák parlamentben sikerült módosítani a közoktatási törvényt és ebből a közoktatási törvényből kikerültek a minimális osztály létszámokra vonatkozó szabályozások, tehát így elhárult annak a veszélye, hogy törvény következtében kellene megszüntetni szlovákiai magyar iskolákat ” – fogalmazott Jókai Tibor. “Ez nagyon sok kis iskolát, 1-4-es iskolát ill. teljes szervezettségű kis létszámú iskolát érintett, tehát ez a veszély elhárult, és én ezért úgy gondolom, és ahogy a kollégákkal, igazgatókkal beszélgettünk, ahol már megkezdték a munkát, hogy sokkal optimistábban és felszabadultan kezdték meg az iskolai évet ” – tette hozzá az SZMPSZ elnöke.

Az idei tanévben újdonságnak számít az órakeretekkel kapcsolatos szabályozás. A Pedagógus Szövetségnek volt egy javaslata, amit a minisztériumban sikerült is megtárgyalni, azonban az aláírás előtt hirtelen változásra került sor. Pozitívuma az, hogy az eddigi kötelező 5 óra anyanyelv helyett 8 órát ír elő, viszont óriási mínusz, hogy az első osztályban a magyar iskolákban elvették az ének-zenét. „Tehát a zenei anyanyelvünket megszüntették és ezt óriási szakmai hibának tartjuk“ – mutatott rá Jókai Tibor.

Az ökumenikus istentiszteleten ünnepi köszöntőt mondott továbbá Maruzsa Zoltán, magyarországi miniszteri biztos, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, valamint Burus Siklódi Botond a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. „Szellemi építkezés értékeink mentén“ címmel Bárczi Zsófia a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja előadásában hangsúlyozta a magyar gyermekek magyar alapiskolában való tanulásának fontosságát.

“A nyelv kérdése az egy rendkívül komplex probléma, egészen egyszerűen az anyanyelven való oktatás az az egyik oldalon lehetővé teszi azt, hogy a gyerekeink megfelelő tempóban haladjanak, tehát ne a szavak jelentésével keljen alapvetően szembesülniük és ne tulajdonképpen egy folyamatos hátrány helyzetet keljen feldolgozniuk az alapiskolai oktatásban, ami ugye akkor történik meg, amikor a nyelv tanulást valamilyen módon a szlovák iskolákra próbáljuk meg áthárítani. Egyrészt azért fontos, mert anyanyelven sokkal könnyebb tanulni, és az alapiskola évei alatt különösen a második vagy a felső tagozaton már kialakulnak azok a nyelvi készségek, idegen nyelvi készségek is, tehát szépen lassan megtanulnak a gyerekeink szlovákul, amik aztán képessé teszik őket arra, hogy később esetleg megállják a helyüket egy olyan középiskolában is, ahol mondjuk a szlovák nyelvnek fokozott jelentősége van ” – fejtette ki Bárczi.

“A másik természetesen egy közösséghez való tartozás, egy kultúrának, egy hagyomány rendszernek az elsajátítása, mert az iskolában az ember nem csak ismereteket tanul, hanem hagyományokat, közösségi etikát, viselkedést, tehát mindent lényegében ami egy közösséget közösséggé tesz, ebből a gyermekeink, ha nem a magyar iskolába járnak, akkor valószínűleg nem fognak részesülni, ill. hát nem annak a közösségnek a tagjaivá válnak, amelyiknek a tagjai a szüleik voltak, vagy a legközelebbi környezetük ” – zárta eszmefuttatását a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja.

Az istentiszteleten bemutatkoztak a pályakezdő pedagógusok, majd útravalóként üzenetet hallhattak Csúsz Ilona – valamint Sebők Valéria, Kulcsár Tibor-díjas nyugalmazott pedagógusoktól Rimaszombatból. Az ünnepségen közreműködtek a Blaha Lujza vegyeskórus, valamint a Tompa Mihály Énekkar.

Az Országos Tanévnyitó Ünnepség Tompa Mihály sírjának megkoszorúzásával ért véget.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Meghalt Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke

Az SZMPSZ elnöke, Jókai Tibor 2018. április 8-án az éjjeli órákban visszaadta lelkét teremtőjének.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X