2018. augusztus 16.,csütörtök
Címlap | Hírek | Szülőföldön magyarul: augusztus 8-tól vehető át a támogatás

Szülőföldön magyarul: augusztus 8-tól vehető át a támogatás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 58/2016. számú bizottsági határozata alapján az OTP Bank augusztus 8-án, hétfőn megkezdi a Szülőföldön magyarul elnevezésű nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás átutalását a jogosult pályázók számlájára.

„Idén 44 780 óvodás, alap- és középiskolás tanuló részesül 55 eurós nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásban, további 79 egyetemista pedig 10 eurós hallgatói támogatást kap. Azok a sikeres pályázók, akik nem rendelkeznek számlával az OTP Bank valamelyik hazai fiókjában (összesen 5 757 személy), augusztus 8. és december 31. között készpénzben vehetik át a támogatást az OTP Bank valamelyik hazai fiókjában“ – tájékoztatta portálunkat Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) országos elnöke.

A felvidéki pályázók 2011 óta részesülnek a támogatásban, amely összege időközben csökkent.

„A kezdeti években a jelenlegi 55 euró (17 200 forint) helyett 75 eurót (20 ezer forintot) kaphattak az igénylők. Az illetékesek 2013-ban azonban csökkentették az eredeti összeget, míg a hallgatói támogatás nagysága az évek során változatlan maradt. Az említett összeg csökkenése azzal indokolható, hogy akkoriban a magyar kormányzati kiadásokból 110 milliárd forintot zároltak. Az intézkedés a határon túli magyarok pénzügyi támogatását biztosító Bethlen Gábor Alapot is érintette, a vonatkozó kormányhatározat értelmében ezen alapnak 2014-ben is egyenlegjavítást kellett elérnie. Azóta a pályázók a csökkentett támogatásban részesülnek. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azonban a XXV. Jókai Mór Nyári Egyetemünk júliusi megnyitóján bejelentette: 2017-ben visszaállítják a 20 ezer forintos támogatást“ – magyarázta az SZMPSZ elnöke.

Jókai Tibor arról is tájékoztatta portálunkat, hogy idén 723 óvodást, illetve alap- és középiskolást érintő kérvényt különféle okokból el kellett utasítani.

„Sajnos, 723 kérvény nem felelt meg a pályázati kiírásnak, amelyben az is olvasható, hogy az a diák, aki több mint 50 tanítási óráról igazolatlanul hiányzott, már nem jogosult a támogatásra. Továbbá az a tanuló sem, aki a kérelmét a megadott határidő lejárta után nyújtotta be. Hiánypótlásra szólítottunk fel több pályázót, akik közül egyesek a határidőig egyáltalán nem vagy csak részben pótolták az észlelt hiányosságokat. Más esetekben ugyan kiküldtük a hiánypótlásra felszólító levelet, de mivel a címzett ismeretlennek bizonyult, azaz a törvényes képviselő valójában nem a személyazonossági igazolványában feltüntetett címen lakik, visszakaptuk a levelünket. Akadtak olyan szakközépiskolások és tanoncok, akik már rendelkeznek szakvizsgával, mégis beadták a kérelmüket, aminek ez esetben sem lehet eleget tenni. Az elutasított igénylők fellebbezhettek, erről értesítettük őket. Köztük valószínűleg idén is akadnak majd olyanok, akik utólag mégis megkapják a támogatást. Például azok, akiknek a postán keveredett el a kérelmük vagy a hiánypótlásuk, s igazolni tudják, hogy azt időben ajánlott levélként adták fel“ – ismertette a részleteket Jókai Tibor.

A hallgatói támogatást igénylők mindegyike pozitív elbírálásban részesült. „Az alacsony létszámuk (79 fő) azzal is magyarázható, hogy sajnos akad olyan oktatási intézmény, amely csupán 2 euróért hajlandó a szükséges igazolás kiadására, ezért sokan a megmaradó 8 euróért inkább be sem nyújtják kérelmüket. Megjegyzem: a jelentősebb, 55 eurós támogatás esetében az óvodák, alap- és középiskolák teljesen ingyen szokták kiadni a kért igazolásokat“ – mondta el a szövetség elnöke.

Portálunk további kérdésére, hogy az elmúlt évek során akadtak-e a támogatásokkal kapcsolatos visszaélések, Jókai leszögezte: „Nem történtek visszaélések“.

A Pedagógusszövetség elnöke kitért arra is, hogy ez idő tájt 2 291-en egyedi elbírálásban részesülnek. „Ez azt jelenti, hogy akik már betöltötték a 18. életévüket, az egyedi elbírálás után vélhetően szintén megkaphatják majd az említett összeget. A vonatkozó törvény szerint ugyanis arra a diákok csak 18. életévük betöltéséig lennének jogosultak. Nálunk azonban általában a 9 alapiskolai évfolyam után 4 középiskolai évfolyamot végeznek a diákok, akik negyedik osztályban már 19 évesek. Az egyedi elbírálást követően ők is meg szokták kapni a támogatást“ – fogalmazott Jókai Tibor.

Tájékoztatása szerint nagy problémát jelent, hogy sok igénylő még mindig nem rendelkezik saját számlával az OTP Bank valamelyik hazai fiókjában.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy erre a célra az OTP Bankban teljesen ingyenesen lehet a gyermek nevére számlát nyitni. Sajnos, még mindig 5 757 olyan érintett gyerek van, aki ebben a pénzintézetben nem rendelkezik saját számlával. Bár nekik az OTP Bank minden évben, némi sorbanállás után készpénzben kifizeti a támogatás összegét. Ha azonban ők is számlával rendelkeznének, akkor a támogatás arra történő illetékmentes rávezetése idén is már augusztus 8-án megtörténhetne, s a pénz kivétele is mindig teljesen illetékmentesen történik. Ezért érthetetlen számunkra az, hogy a szülő miért nem él a számlanyitás lehetőségével. Sajnálatos, hogy például tavaly novemberig 2 137-en, a megszabott határidő leteltéig pedig közel 700-an nem vették fel a kért támogatást, ami aztán visszakerült Magyarországra. Őket erről tavaly még levélben értesítettük. Idén azonban erre már nem vagyunk hajlandóak, ahelyett az SZMPSZ honlapján és a sajtón keresztül hívjuk majd fel a figyelmet erre a mulasztásra. Nyomatékosan kérjük tehát a szülőket arra, hogy az OTP Bankban bármelyik munkanapon nyissák meg a szükséges számlát, amire a következő évben már automatikusan rámegy a támogatás összege. Ezt a szülőknek önként kellene megtenniük, hiszen a bank nem kényszerítheti őket erre“ – hívta fel a figyelmet az elnök.

A 2015/16-os tanévben összesen 49 761 gyermek, illetve fiatal szerepelt a hazai magyar közoktatásban, akik mindnyájan jogosultak lettek volna az említett támogatás igénylésére, ám közülük 4 981-en nem pályáztak. Az előző évi adatok szerint pedig 50 801-en pályázhattak volna, de azt csupán 46 006-an tették meg, 4 795-en pedig nem éltek ezzel a lehetőséggel, ami sajnálatosan magas aránynak számít – zárta tájékoztatását Jókai Tibor.

Forrás: www.hirek.sk

Ezt olvasta már?

Meghalt Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke

Az SZMPSZ elnöke, Jókai Tibor 2018. április 8-án az éjjeli órákban visszaadta lelkét teremtőjének.

3 hozzászólás

 1. Dutkiewiczova Georgina

  Jo estet kivanok,
  en szerettem volna a kislanyom nevere is szamlat nyitni (kisfiamnak 2 evvel ezelott nyitottam), de a holgy a Parkanyi OTP bank fiokjaban tavaly oktoberben azt mondta hogy erre a celra mar nem nyitnak szamlat, a penzt megkapom keszpenzben.
  Sajnalattal olvasom ezt a cikket a szamlaval kapcsolatban es csalodtam, mert ebben biztos nem az egyeduli szulo vagyok…
  Udvozlettel: Dutkiewicz Georgina

 2. Jo estet, en is Parkanyban szerettem volna szamlat nyitni juliusban, de a holgy nekem is azt mondta, hogy nem lehet. Most sajnalattal olvasom, hogy megis csak kell. Mikor jeleztem, hogy internet hozzaferest is kernek a szamlahoz, akkor ugy nezett ram mintha mas bolygorol jottem volna. Azt mondta, hogy olyan nem letezik. Pedig van, mert a nagyobbik fiamnak otthonrol intezem a BG szamlat. Sajnos igy jartam. Udvozlettel: Csomor Margareta

 3. Tóth Tibor

  Meglehetősen fura helyzet ez: a párkányi fiók alkalmazottja többször is hangsúlyozta, hogy „teljesen felesleges számlát nyitni a kiskorú gyereknek, mivel később azt semmi egyébre nem használják” és amúgy is kifizetik a szülőnek a pénzt némi sorban állás és anyakönyvi kivonat felmutatása után! 🙁
  Ugyanakkor megnyitnak díjmentesen számlát, csak erőteljesen kell kérni azt. Szóval javaslom: még 1x látogassanak el a fiókba és ne hagyják magukat eltántorítani a számlanyitástól – bármennyire is lusta alkalmazottal találják magukat szembe!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X