Címlap | Interjú | Interjú: Hunčík Péter pszichiáter (SK)

Interjú: Hunčík Péter pszichiáter (SK)

– A márciusi választások eredményei, azon belül a szélsőséges erők térnyerése mindenkit váratlanul ért. A fiatal “elsőszavazók” megtévesztésében látták az elemzők a Kotleba-párt sikerének fő okát. Felmerült az iskolai nevelés hiányossága az extrémizmus felismerésében. Hogy látja Ön ezt a helyzetet?

– Mi Dunaszerdahelyen beszélgetünk, ugyanakkor ma (június 25.) Pozsonyban gyülekeznek egy újabb szélsőjobboldali tüntetés résztvevői és azok ellentüntetői. Nagyrészt fiatal szipatizánsai vannak ezeknek a szerveződéseknek. Miben látja ennek jelentőségét?

– Megoldhatja egyetlen auschwitzi látogatás a holokauszttal foglalkozó tanórák hiányát?

– Gyakran összetévesztik az extrémizmust a szélsőjobboldali mozgalmakkal. Ugyanakkor közéletünkben megjelentek az extrémizmus egyéb formái is. Nem kellene teljesen átgondolni ennek a témának az iskolákban történő nevelését?

– Létezik hatékony eszköz az extrémizmus megfékezésére vagy szélmalomharcra kell felkészülnünk?

Ezt olvasta már?

Szélsőségesek lépéselőnyben

Elavult, hiányos, nem a gyakorlati problémákra és a megelőzésre reflektál az a segédanyag, melyet az oktatási tárca szeptemberben juttatott el a pedagógusokhoz, és amelynek a szélsőségek és a radikalizmus elleni harcban kellene segítenie a pedagógusokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X